Een forse meevaller: het personeelstekort in de zorg loopt sneller terug dan verwacht

null Beeld ANP
Beeld ANP

Meer mensen kiezen voor een baan in de zorg. Opleidingen verpleegkunde blijven populair en het aantal zij-instromers stijgt.

Janne Chaudron

Het personeelstekort in de zorg loopt sneller terug dan verwacht. In 2022 schat het ministerie van volksgezondheid dat er een tekort is van 80.000 werknemers, mogelijk zelfs 55.000. Dat is een forse meevaller, want vorig jaar werd nog uitgegaan van 110.000 medewerkers.

De afname is deels te verklaren doordat een ander model is gebruikt bij de voorspelling, maar is ook toe te schrijven aan toenemende inspanningen om de tekorten in de zorg aan te pakken en doordat er meer interesse is voor de opleiding. De afgelopen jaren laten de opleidingen hbo- en mbo-verpleegkunde een stijgende lijn zien. In 2017 en 2018 nam het aantal mensen dat voor deze opleiding koos toe met 13 procent.

Dit sluit goed aan bij de vraag vanuit de arbeidsmarkt, want er blijft een tekort aan verpleegkundigen en mbo’ers die bijvoorbeeld aan de slag kunnen in de thuiszorg of verpleging. Hans Aerts herkent de trend. Hij is voorzitter van het landelijk overleg opleiding verpleegkunde en verbonden aan de Hogeschool Utrecht. “Sinds 2013 neemt het aantal studenten verpleegkunde ieder jaar toe. We begonnen met 900 studenten, nu zijn dat er meer dan tweeduizend.”

Aerts schrijft de stijging toe aan de toenemende vraag. “In 2013, de economische crisis was toen nog niet ten einde, kozen al veel mensen voor verpleegkunde vanwege de goede perspectieven in de sector.” Wat volgens Aerts vooral opvalt, is dat het aantal zij-instromers bij de opleiding toeneemt. Waren dat er in 2013 nog 25, inmiddels zijn dat er meer dan honderd. Ook op mbo-niveau is een duidelijke stijging van deze groep zichtbaar. Het aantal mensen van 27 jaar en ouder dat in 2018 koos voor verzorging of verpleging ligt op 7351, een jaar eerder waren dat nog 6217 mensen, blijkt uit cijfers van de mbo-raad.

Carrièreswitch

De cijfers stroken met het landelijk gemiddelde. Uit CBS-cijfers blijkt dat het aantal zij-instromers en herintreders in de zorg in 2018 met tienduizend mensen is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Het is volgens Jelle Boonstra één van de successen van de regionale aanpak waar het ministerie op inzet om de tekorten in de zorg het hoofd te bieden. Boonstra is directeur van Regioplus, een samenwerkingsverband van veertien werkgeversorganisaties in de zorg. Doel is dat per regio onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, thuiszorginstellingen, verpleeghuizen en het UWV de handen ineen slaan. Boonstra: “In de regio Rotterdam bijvoorbeeld hebben de verschillende partijen met elkaar gekeken: waar zitten de tekorten en wat moeten we met elkaar doen om die weg te werken?”

Het is volgens Boonstra van belang dat het personeelstekort in de hele sector wordt aangepakt. “Als je mensen bijvoorbeeld aan het werk helpt in de ouderenzorg maar wegtrekt bij ziekenhuizen, heb je er per saldo niets aan.” Daarom is het afgelopen jaar juist ingezet op de herintreders en zij-instromers. “Die zijn vaak afkomstig uit de horeca of detailhandel en in sommige gevallen uit de financiële sector.” Een woordvoerder van de mbo-raad vult aan: “We proberen met het ‘actieplan ouderenzorg’ bovendien mensen die een carrièreswitch overwegen te interesseren voor deze sector.”

De regionale aanpak werkt, zegt ook het ministerie van volksgezondheid. Maar er is nog een lange weg te gaan. Het ministerie streeft naar een tekort van nul. En het ziekteverzuim onder zorgmedewerkers is in het laatste kwartaal van 2018 ten opzichte van een jaar eerder wel toegenomen. Daarnaast, zegt Aerts van de Hogeschool Utrecht, zou het goed zijn als er vanuit Den Haag meer aandacht komt voor de zorgopleidingen. De Pabo's staan bijvoorbeeld hoog op het prioriteitenlijstje, de opleidingen verpleegkunde minder, aldus Aerts. Dat is volgens hem wel nodig. Het beroep van verpleegkundig specialist, belangrijk voor de toekomst, is populair, maar duur. Momenteel zijn er 700 opleidingsplekken beschikbaar. Het ministerie belooft komend jaar geld vrij te maken zodat er ruimte komt voor 74 extra plekken.

Lees ook:

Laat iedereen in de ggz ‘s avonds en in het weekend werken, zegt Blokhuis, ook zzp’ers

Staatssecretaris Blokhuis wil dat alle psychiaters en ggz-verpleegkundigen meedraaien in weekenddiensten en avonddiensten. Ook als ze als zzp’er in een psychiatrisch ziekenhuis werken en eigenlijk vrij zijn om zelf te beslissen welke diensten ze aannemen, of niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden