Een föhn voor de leidingen en dekens voor in de auto

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Gesprongen waterleidingen, overbelaste wegenwachten, kleumende pinguïns en dure spruitjes: de kou treft alles en iedereen. Ondanks de extreem lage temperaturen voert het Rotterdamse energiebedrijf Eneco toch een hard beleid: mensen die hun rekening ook na aanmaningen niet betalen, worden net als anders afgesloten.

Bevroren en gesprongen waterleidingen zorgen deze dagen overal in het land voor veel overlast. Loodgieters maken overuren en in het midden des lands zag het waterleidingbedrijf WMN zich zelfs gedwongen een crisisteam te formeren. Oudejaarsnacht sprong daar al de hoofdwaterleiding te Maartensdijk, maar ook gisteren belden meer dan 2000 mensen om hulp. Voor ieder luidt het advies om de watermeter te beschermen en, bij langere afwezigheid, de hoofdkraan af te sluiten. Omdat watermeters zich vaak in de - koude - kruipruimten bevinden, bevriezen deze gauw. Bevroren leidingen kunnen met een föhn goed worden ontdooid.

Ook veel auto's laten het deze dagen afweten. Per dag krijgt de ANWB melding van meer dan 6000 pechgevallen, met als gevolg - zelfs nu alle mobiele monteurs zijn ingezet - dat de automobilisten soms uren moeten wachten. De ANWB raadt iedere automobilist aan dekens en warme kleren mee te nemen 'voor het geval dat'. De treinen daarentegen doen het goed. Wel werd de zogenaamde spitspendel tussen Rotterdam-CS en Hoek van Holland uit de dienst gehaald omdat een aantal treinstellen defect is. Ook de stoptreinen tussen Rotterdam en Amsterdam via Gouda reden de hele dag niet.

In Limburg begon Rijkswaterstaat gisteren alle stuwen in de Maas te openen. Het gaat om de stuwen bij Linne, Roermond, Belfeld, Sambeek, Grave en Lith. Het schaatsen bij en langs de Maasplassen is daar nu levensgevaarlijk, zodat de politie megafoons gebruikt om mensen van het ijs te kunnen roepen. Door het strijken van de stuwen zakt het water met ongeveer 25 centimeter per uur waardoor de scheepvaart nagenoeg komt stil te liggen. Vanavond gaan ook de stuwen in Waal, IJssel, Nederrijn en Lek in Oost-Nederland open.

Wintergroenten zijn deze dagen duur, omdat de vraag groot en het aanbod klein is. Een pondje spruiten bijvoorbeeld kostte gisteren rond de drie gulden, drie keer zo duur als twee weken geleden. Kool, knolselderij en prei zijn eveneens snel in prijs gestegen. Ook de dierentuinen troffen hun maatregelen, zoals in Amsterdam waar in Artis de penguïns in een koelcel met een temperatuur van rond het vriespunt onder zijn gebracht.

- Vervolg op pagina 9 - Pagina 7: Gasverbruik naar nieuw record

Alleen Rotterdam sluit stroom af VERVOLG VAN PAGINA 1

De meeste energiebedrijven laten weten in deze koude geen mensen van gas en elektra af te sluiten. Eneco te Rotterdam is een uitzondering. “Wij gaan door met onze incasso”, aldus de woordvoerder. “Mensen weten dat ze betalingsregelingen kunnen treffen en als ze dat niet doen, kiezen ze er zelf voor en worden ze aan het eind van de rit afgesloten. Overigens doen wij dat eerst met de kabel-tv en vervolgens pas met gas en licht.”

Mochten mensen, bijvoorbeeld in het Rotterdamse, wanhopig zijn, dan kunnen zij, via de Nationale Ombudsman, te rade bij de geschillencommissie stichting consumentenklachten. Deze bemiddelt bij de nutsbedrijen (dus ook de energieleveranciers). Als de geschillencommissie de klacht in behandeling neemt, kan er gedurende drie weken niet worden afgesloten.

In Amsterdam daarentegen wordt niemand afgesloten zolang het streng vriest. Daarvoor bestaat al een aantal jaren een speciale regeling in samenwerking met de sociale dienst en de gemeentelijke kredietbank, waarbij achterstallige rekeningen in drie jaar kunnen worden afgelost.

Een woordvoerder van het elektriciteitsbedrijf in Maastricht laat weten dat ze bij barre koude niet eens kúnnen afsluiten omdat ze “de grond niet in kunnen”. Als 'afschrikking' wordt af en toe wel de kabeltelevisie afgesloten.

Ook in de regio Utrecht is er al een regeling. Bij mensen met betalingsproblemen bemiddelt het energiebedrijf Ruon daar in hoogsteigen persoon met de sociale dienst en/of de kredietbank. Afgesloten wordt er alleen “als mensen gewoon niet wíllen betalen en die zijn er”, zegt de woordvoerster. “In de hele regio zijn op dit moment 199 panden afgesloten van gas en elektra, maar daar zijn ook onbewoonde panden bij.”

Notoire wanbetalers worden in Leiden wel afgesloten. Volgens een woordvoerder gebeurt dat dan alleen als bemiddeling via de sociale dienst zonder resultaat is gebleven. Vervolgens wordt eerst de kabeltelevisie afgesloten, wordt dan nog steeds niet betaald het gas en pas in allerlaatste instantie ook elektra.

Bij het Nuon, dat het grootste deel van Flevoland en de Noord-West-Veluwe bestrijkt, zijn “op dit moment geen gevallen van afsluiting bekend.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden