'Een focus op taal en rekenen heeft Nederland helemaal niet nodig'

De Amerikaanse hoogleraar Yong Zhao werd onlangs uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke onderwijsdenkers in de Verenigde Staten. Beeld Jörgen Caris
De Amerikaanse hoogleraar Yong Zhao werd onlangs uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke onderwijsdenkers in de Verenigde Staten.Beeld Jörgen Caris

Ons onderwijs leidt kinderen op voor het verleden, niet voor de toekomst. Om je staande te houden in de wereld van morgen heb je meer aan ondernemerschap dan aan rekenen en taal, betoogt de Amerikaanse hoogleraar Yong Zhao.

Marijke de Vries

Het is de hoogste tijd dat we leerlingen gaan zien als mensen, en niet als werknemers van de leraar. Dat betoogt de Amerikaanse hoogleraar en onderwijsontwikkelaar Yong Zhao. In zijn boek 'World-class learners. Onderwijs voor een ondernemende generatie' vraagt hij zich af of succesvolle vernieuwers als Steve Jobs, Bill Gates en Daan Roosegaarde groot zijn geworden dankzij het onderwijs, of desondanks?

Het is de retorische vraag die Zhao opwerpt in zijn boek, dat deze week in Nederlandse vertaling verschijnt. Want naarmate kinderen langer naar school gaan, neemt hun creativiteit af, evenals hun nieuwsgierigheid, constateert Zhao. En dat is een probleem.

Hondebaan
"Leerling zijn is nu echt een hondebaan", aldus Zhao. "De hele dag moet je naar school, waar je gemicro-managed wordt en ieder uur andere taken moet uitvoeren waarvan je in de verste verte het nut niet inziet. Aan het eind van de dag krijg je een cijfer of een sticker, zijn je ouders tevreden en mag je eindelijk iets gaan doen dat je wel leuk vindt."

Als je zelf de baas bent over wat je leert en wilt leren, dan ga je meedenken, ideeën verzinnen en verbeteringen voorstellen", betoogt de hoogleraar. "Een sterke focus in het onderwijs op taal en rekenen is nuttig voor ontwikkelingslanden, niet voor een land als Nederland. Lezen en rekenen is zoiets als lopen, iedereen kan dat op een gegeven moment. Maar lopen brengt je niet ver. Als je ver wilt komen moet je atleet worden en veel trainen, of iets beters verzinnen: een fiets, auto of vliegtuig. Onderwijs moet leerlingen verder brengen, en ze niet alleen maar trainen in hardlopen."

Trouw-abonnees lezen vandaag in de Verdieping het interview met Yong Zhao waarin hij zijn visie geeft op onderwijs in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden