Een fluwelen vertelling

Kleinkunst

'Jongen toch' Raf Walschaerts ***

Het toneelbeeld is sober: een stoel, een piano met een lamp erboven en een gitaar. Dat past wel bij het persoonlijke verhaal dat Raf Walschaerts, de helft van Kommil Foo, vertelt in zijn eerste solovoorstelling 'Jongen toch'. De broers Walschaerts besloten, na 25 jaar poëtisch en muzikaal cabaret van de bovenste plank, dit seizoen elk apart een voorstelling te maken. Mich Walschaerts neemt voor zijn 'Duizend man sterk' drie muzikanten mee, oudste broer Raf staat helemaal alleen op het podium.

'Jongen toch' is een vernuftige raamvertelling geworden waarin het ouderlijk huis van de familie centraal staat. 'Dit huis van fluweel', zo bezingt Walschaerts het in het prachtige openingslied. Hij ziet haarscherp hoe de tijd zijn herinneringen heeft gekleurd. Dat ouderlijk huis is nu verkocht aan een vroegere flirt van Walschaerts, Lies, en haar man Ludo. Als hij bij ze gaat eten, is het alsof hij zijn jeugd weer binnenstapt. Hij drukt op zijn bel, zit aan zijn tafel en wil graag op zijn eigen stoel zitten.

Om het extra spannend te maken is er nog een vierde gast, Hassan, een vluchteling uit Afghanistan. Dat gedeelte van het verhaal is trouwens niet het meest origineel of meeslepend. Het zijn juist de uitstapjes die het geheel afwisselend en soms grappig maken. Over het jongetje van tien dat elke avond op zijn hoofd staat, omdat hij denkt dat dat grappig is. Over de student in Gent die volop achter Lies aan zit, maar haar nooit voor zich wint. Over de vers gescheiden man die zijn ex-vrouw maar niet los kan laten.

Steeds een subtiel spel: Walschaerts zwalkt tussen luidruchtig gorilla-gedrag en de mysterieuze zwijgzame man. Doet alsof hij sterk is, zo is de olifant zijn lievelingsdier, zonder natuurlijke vijanden en met een vel zo dik dat alles erop afketst, maar van binnen zit een zacht ei.

Walschaerts weet dat al als hij als tienjarige in volle glorie door de dakgoot loopt en zijn leven riskeert. Bij de eerste krak realiseert hij zich: 'Ik ben door de mand gevallen, ik ben week'.

'Jongen toch' is een meanderende, verhalende voorstelling, die wat bedaard uitpakt hier en daar. Een avond ook die behoorlijk Vlaams aandoet. Meer dan de voorstellingen van Kommil Foo in ieder geval. Niet erg voor wie een avond heerlijk wil luisteren. Maar wie veel grappen wil en een hoog tempo, kan beter naar een andere voorstelling gaan.

'Jongen toch' is te zien in Nederland en Vlaanderen, tot en met 3/4/2015. Info: www.rafwalschaerts.be

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden