Een film die je naar Amerika laat kijken alsof je het nooit eerder zag

American Honey


Regie: Andrea Arnold


Met: Sasha Lane, Shia Labeouf, Riley Keough, McCaul Lombardi


****


Een aantal jaren geleden deed de Britse regisseuse Andrea Arnold iets impulsiefs: na een bezoek aan een Amerikaans filmfestival ter promotie van haar film 'Wuthering Heights' stapte ze niet in het vliegtuig terug naar huis. Ze huurde een auto en begon aan een roadtrip. Het was de eerste van een serie Amerikaanse reizen: door de schitterende leegte van de Midwest, over eindeloze snelwegen, langs immense winkelcentra, armzalige motels en sjieke buitenwijken. Haar observaties komen samen in 'American Honey', een sociaal geëngageerd, poëtisch, hard én liefdevol portret van een groepje jonge maatschappelijke buitenbeentjes.


De film opent met een wrange scène: de achttienjarige Star (Sasha Lane) rommelt met twee kleine kinderen in de container van een supermarkt, op zoek naar eten. Een kip-over-datum is een trofee voor het drietal. Even later ontvlucht Star dit povere bestaan. Ze sluit zich aan bij een groepje jonge twintigers die in een minibusje door het land trekken om langs de deuren tijdschrift-abonnementen te verkopen. Een eigenaardig businessmodel, waarmee ze blijkbaar hun benzine, overnachtingen, goedkoop eten en wiet kunnen betalen - onder de straffe leiding van zakenvrouw Krystal (Elvis' kleindochter Riley Keough).


Regisseuse Arnold, die in eigen land sociale drama's als 'Fish Tank' maakte, reisde anderhalve maand door de Verenigde Staten met een groep grotendeels onervaren acteurs - en een vliegende eekhoorn - en heeft via de beweeglijke camera oog voor van alles. Voor piercings, zware tatoeages en heel korte broekjes, voor de kameraadschap en meezing-momenten die in een volgestouwd busje vanzelf ontstaan. Voor aan lager wal geraakte gezinnetjes die permanent in treurige motels wonen, voor zonsondergangen, weidebloemetjes en insecten op een grasspriet. Voor de verwondering die het reizen losmaakt bij deze jonge sociaal ontwortelden. Ze wanen zich vrij, onafhankelijk en 'bovenop de wereld'. Als toeschouwer zie je eerder wanhoop en uitzichtloosheid.


Bovenal heeft Arnold oog voor haar formidabele debutante Lane, een Texaanse met rastavlechten en jongemeisjes-ogen en tot voor kort werkzaam in een tacotent. Schijnbaar moeiteloos speelt ze een weerbarstige en gevoelige, onverschrokken en kwetsbare jonge vrouw. Voor haar grillige romance met Jake (Shia Labeouf met lange vlecht in een leuke rol als rebel without a cause) betaalt Star een prijs. Maar ze lijkt voor het eerst in haar leven te durven dromen.


'American Honey' is een film die je naar de Verenigde Staten laat kijken alsof je het niet eerder hebt gezien. Je komt geen cliché tegen, maar wel al die tegenstellingen die van het land zo'n oneindig fascinerend filmdecor maken. Zelfingenomen cowboys, verborgen armoede, nuffige villabewoners en prachtige landschappen, begeleid door een drukke, hedendaagse popsoundtrack. En een meisje dat op heel eigen wijze haar Amerikaanse droom najaagt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden