Een film als een coming-out

In het geheim sprak filmer Parvez Sharma wereldwijd met islamitische homoseksuelen en lesbiennes. De film bracht veel teweeg. Sharma werd bedreigd, maar kreeg ook veel steun.

De eerste documentaire die het wereldwijde dilemma van islam en homoseksualiteit belicht. Zo noemt de uit India afkomstige homoseksuele én islamitische filmmaker Parvez Sharma zijn debuut ’A Jihad For Love’. De film werd in een tijdsbestek vijf en een half jaar opgenomen, in twaalf landen en in negen talen.

In het diepste geheim sprak Sharma met islamitische homoseksuelen en lesbiennes over hun ontroerende en dikwijls pijnlijke ervaringen in landen waar hun geaardheid nog altijd leidt tot gevangenisstraffen, martelingen en soms zelfs de dood. Ondanks alle problemen die Sharma is tegengekomen bij het maken van zijn film wil hij de islam „weer claimen als positief geloof”.

Was het woord jihad in de filmtitel een publiciteitsstunt?

Jihad in de titel was zeker geen publiciteitsstunt. Het woord heeft in het Westen een negatieve betekenis, maar het betekent letterlijk ’innerlijke strijd’’. Het Westen richt zich op het geweldsaspect, maar jihad verwijst naar liefde. Het is een beladen woord, maar de film had het woord nodig in de titel.

Voor deze film heeft u alleen mensen geïnterviewd die overtuigd moslim zijn gebleven. Hoe kijkt u tegen homo’s en lesbiennes aan die afstand hebben gedaan van de islam?

Zelf heb ik nooit getwijfeld aan mijn geloof of overwogen het op te geven, maar ik oordeel niet over homo’s en lesbiennes die dat wel hebben gedaan. Ik begrijp ze wel. Maar ondanks alle persoonlijke strijd en problemen kan het geloof zo enorm sterk zijn. De Egyptische Mazen werd gemarteld in de gevangenis (waar hij vanwege zijn geaardheid twee jaar heeft gezeten – red.), maar hij zocht zijn toevlucht in de Koran. Veel moslims die afstand hebben gedaan van hun geloof hebben de film bekeken en voelden achteraf een behoefte om terug te keren naar de islam. Maar nogmaals, ik oordeel niet.

Is uw eigen veiligheid bij het filmen in gevaar gekomen?

Tijdens het filmen heb ik gereisd op toeristenvisa en geen toestemming aan regeringen gevraagd. Extra veiligheidsmaatregelen heb ik genomen door bijvoorbeeld de banden in mijn handbagage mee te nemen. Ook heb ik telkens een kwartier voor en een kwartier na het echte interview toeristenbeelden gefilmd om te voorkomen dat de autoriteiten zouden doorhebben waar ik mee bezig was. Ik heb niet te maken gehad met fysieke bedreigingen. Wel heeft de Muslim Judicial Council (Moslem Juridiese Raad) in Zuid-Afrika imam Muhsin Hendricks (’s werelds eerste openlijk homoseksuele imam – red.) en mij na de eerste filmvertoningen afvalligen genoemd, waar in de islam in principe de doodstraf op staat. Ook heb ik verbaal geweld naar mijn hoofd gekregen. Maar meestal leiden dit soort bedreigingen tot meer mensen die de film gaan bekijken.

Wat gaat u nu doen met de controverse die de film wereldwijd veroorzaakt?

Deze film heeft een beweging in gang gezet. Laatst verontschuldigde een gesluierde moslima zich na de film tegenover haar homoseksuele moslim broeders en zusters. Ik krijg brieven van mensen die steun vonden in mijn film. De komende jaren zal ik deze film steeds weer laten zien en de beweging er omheen actief blijven volgen. Ik heb ideeën voor nieuwe films, maar die wil ik nog niet kwijt. Ik wil me eerst richten op de boodschap van deze film. Elke moslim die de moeite neemt om deze film te bekijken, zal met andere ogen naar de wereld kijken.

U vertelt in ’A Jihad For Love’ niet uw eigen verhaal. Hoe was uw coming out?

Ik had het voordeel om in India op te groeien. Het is een seculier land waar de wetgeving niet op de sharia is gebaseerd. Ik heb niet te maken gehad met door de staat georganiseerde martelingen, zoals in bijvoorbeeld Iran. Mijn eigen coming out was ook moeilijk, maar de aandacht voor deze film is overweldigend positief en dat helpt mij. Bovendien heb ik een familie die achter mij staat en trots op mij is. Tijdens het filmen was ik aanwezig als homo én als moslim. Ik filmde vanuit een islamitisch oogpunt en vanuit mijn islamitische geloof. Ik heb bewust geen voice over gedaan of mijn eigen verhaal verteld. De film is als het ware mijn coming out.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden