Een feestelijk bord kokkels

1 kilo kokkels, 1 rode peper, 2 teentjes knoflook, 1 deciliter droge witte wijn, 1 tomaat, 2 eetlepels olijfolie. Voor het kruidenmengsel: 4 theelepels komijnzaad, 2 teentjes knoflook, 1 theelepel zout, sap van een halve citroen, 1/2 eetlepel rode wijnazijn, 2 theelepels paprikapoeder, 5 eetlepels korianderblaadjes, 3 eetlepels olijfolie. Voor de garnering: 6 takjes verse koriander.

Kokkels zijn in Nederland niet de populairste schelpdieren en dat is jammer, want ze zijn toch echt een lekkernij en zorgen voor een feestelijk bord. Dat ze hier niet zoveel aftrek vinden, is opvallend daar Nederland tot voor kort één van de grootste kokkelproducenten van Europa was. Sinds 2005 is de kokkelvisserij met kotters in de Waddenzee niet meer toegestaan. Handmatig vissen mag nog wel en dat gebeurt onder andere op de Waddenzee en in het Grevelingenmeer. Veruit de meeste kokkels worden geëxporteerd, onder meer naar Spanje en Italië.

Het goede nieuws is, dat particulieren per persoon één emmertje kokkels mogen rapen. In de weekenden zie je vanaf april aan de oostkant van de Grevelingendam complete families, veelal oorspronkelijk afkomstig uit China en Vietnam, op zoek naar een maaltje kokkels. Bij laag water kun je ze zo oprapen. Ook kok en eigenaar D.P. Arkenbout van het nabij gelegen restaurant De Vluchthaven in Bruinisse haalt zijn kokkels als het even kan uit het Grevelingenmeer. Verser kan immers niet. Arkenbout maakte er deze oosterse variant van.

Spoel de kokkels goed schoon onder koud stromend water. Geopende schelpen weggooien.

Snijd de rode peper en teentjes knoflook klein. Snijd de tomaat in kleine blokjes. Hak de takjes koriander grof.

Maak nu het kruidenmengsel. Pureer het komijnzaad in een vijzel en zet apart. Wrijf de teentjes knoflook in een vijzel fijn en voeg een theelepel zout toe. Hak de vijf eetlepels korianderblaadjes fijn.

Roer in een kom komijnzaad, knoflook met zout, citroensap, rode wijnazijn, paprikapoeder, fijngehakte korianderblaadjes en drie eetlepels olijfolie tot een kruidenmengsel.

Verhit twee eetlepels olie in een wok of flinke braadpan en fruit hierin de rode peper en knoflook gedurende een minuut. Voeg het kruidenmengsel toe en roer even door. Giet de witte wijn erbij. Nu de kokkels en de blokjes tomaat erbij doen en aan de kook brengen. Schep de kokkels regelmatig om. Als alle kokkels geopend zijn, zijn ze gaar. Serveer de kokkels in een grote schaal en strooi er de grof gehakte koriander over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden