Een feestbegroting, maar voor wie?

Reacties Zeker, de begroting bevat goed nieuws. Maar er blijft nog erg veel te wensen over, blijkt uit de stroom reacties.

Onderwijs

Tweehonderd miljoen euro erbij, zegt het ministerie van onderwijs, maar bijna niemand is blij. Volgens de lerarenvakbonden AOb en CNV Onderwijs staan daar bezuinigingen tegenover en komt er per saldo juist minder voor onderwijs. "Het ministerie belazert de kluit", zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen. En de schoolbesturen in het basisonderwijs, verenigd in de PO-Raad, spreken van 'gegoochel met cijfers'.

Ook universiteiten en hogescholen voelen zich onderbedeeld. "Het gaat beter in Nederland, er wordt extra geld uitgegeven, maar het hoger onderwijs wordt vergeten en moet zelfs miljoenen inleveren", zegt voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen.

Zorg

Zorgverzekeraars Nederland is al blij dat het verplichte eigen risico in de zorg niet verder omhooggaat en dat de geplande bezuiniging van 500 miljoen euro op de verpleeghuiszorg geschrapt is.

Maar de Patiëntenfederatie Nederland staat niet te juichen. Zij had het eigen risico graag verlaagd gezien. Het lijkt een 'feestbegroting', stelt ze, maar voor wie? "Kennelijk is er geld genoeg, alleen merkt de patiënt daar bitter weinig van."

Ontwikkelingssamenwerking

Ontwikkelingsorganisaties Cordaid en OxfamNovib zijn 'geschokt': het kabinet bezuinigt ruim 400 miljoen op noodhulp en wederopbouw. "Terwijl de wereld in brand staat, wordt bij een groeiende economie toch fors bezuinigd op deze budgetten", merkt Cordaid op. "Het kabinet keert de wereld de rug toe", voegt directeur Farah Karimi van Oxfam Novib daaraan toe. "Dat treft de ruim 800 miljoen armste mensen in de wereld."

Wonen

'Eindelijk', verzuchten zowel de Woonbond als de vereniging van woningcorporaties Aedes over het kabinetsplan om 150 miljoen euro uit te trekken voor de huurtoeslag. "Steeds meer mensen hebben de huurtoeslag keihard nodig", zegt Aedes-voorzitter Marc Calon. Die gaat in 2017 een tientje per maand omhoog. "Maar de grote financiële problemen voor huurders zijn hiermee niet van de baan", zegt Ronald Paping van de Woonbond.

Politie

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie is 'heel blij' dat er meer geld komt voor veiligheid en de politie. Maar de Nederlandse Politiebond niet. "Het is alsof je een opgeblazen reddingsboei naar een drenkeling gooit, maar wel met een gaatje erin", zegt voorzitter Jan Struijs. "Die drenkeling zal een tijdje blijven drijven, maar op termijn gaat hij echt alsnog kopje-onder."

Vakbonden

De vakbonden vinden dat het kabinet te weinig doet om de échte problemen in Nederland op te lossen. "Er worden wel stappen gezet, maar er moet echt meer gebeuren", stelt FNV-vicevoorzitter Gijs van Dijk. En volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen schuift het kabinet de problemen op de arbeidsmarkt - jongeren met flexcontracten en met studieschulden, zzp'ers die zich niet kunnen verzekeren - voor zich uit.

De bonden waarderen dat het kabinet eraan werkt om de koopkracht te verbeteren. Maar volgens FNV gebeurt dit met tijdelijke maatregelen, terwijl juist structurele oplossingen nodig zijn.

Ondernemers

De begroting is 'niet ambitieus genoeg', zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland. Het kabinet laat na de nodige investeringen te doen, terwijl dat wel kan. "Nu de overheidsfinanciën na jaren van bezuinigingen en lastenverhogingen ruimte bieden, is het cruciaal dat breed wordt geïnvesteerd in de toekomst van ons land." Het verkiezingsjaar mag geen 'verloren jaar' zijn, waarschuwen de drie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden