Een fatale seconde in Emmen

Jan Groenendijk (17) laat kans liggen om jongste wereldkampioen uit damhistorie te worden

Jan Groenendijk springt van een sprookje in een nachtmerrie. Met de wereldtitel op de vingertoppen en de klok op één seconde, dacht de jonge debutant een dreiging uit de weg te ruimen. In werkelijkheid boog hij, net als eind vorige week, onder tijdsdruk met een blunder van de hoogste categorie een gewonnen stand om in remise.

Dat was te weinig om Alexander Georgiev af te houden van zijn tweede wereldtitel in vijf weken, de negende op rij. En daarmee ook te weinig om het dammen na 31 jaar verstikkende Russische overheersing een nieuw gezicht te geven. Al krijgt de net 17-jarige daarvoor volgend jaar een tweede kans, als uitdager in een tweekamp met Georgiev.

Voor het toernooi had Groenendijk niet durven dromen dat hij tot op de laatste speeldag kansrijk zou zijn om zich als jongste wereldkampioen aller tijden te laten kronen. Nu keek hij wezenloos voor zich uit bij de constatering: "Die tweekamp had ik liever als titelverdediger gespeeld".

Over de apotheose in Emmen zal binnen de damwereld lang worden nagepraat. Met Georgiev, Groenendijk en Boomstra op de slotdag als kanshebbers, waren de liefhebbers massaal naar speel- en analysezaal gekomen. Als waren het de gouden tijden van oud-wereldkampioenen Ton Sijbrands en Harm Wiersma.

Sijbrands die als trainer van Groenendijk en Boomstra met zijn onovertroffen kennis nog invloed heeft op de nieuwe generatie. En Wiersma die in Emmen de analyses deed, maar op het toilet dat pijnlijke, beslissende moment miste.

Wouter Sipma deed zijn plicht door Georgiev met remise in te tomen. Toen was zijn vriend Boomstra tegen de matige Mongoliër Ganbaatar al op remise blijven steken. "Er zat niet meer in, zoals het er het hele toernooi niet in heeft gezeten", stelde de man die in zijn woonplaats wereldkampioen had willen worden zuur vast. "Dat wordt twee jaar wachten op een nieuwe kans."

De toeschouwers dromden toen samen bij het bord van Groenendijk en de taaie Fransman Cordier. De Nederlander haalde hen het bloed onder de nagels vandaan met zijn welbekende speelwijze, scherp spelend op het vallen van de klok. Met na elke zet weer de extra minuut tot vier, vijf seconden opgebruikend, manoeuvreerde hij zich door een dammeneindspel, tot het hem op die ene seconde fataal werd.

Hier zat hem ook de suspense als uit een Hitchcock-thriller: de toeschouwers met hun damprogramma's op hun mobiele telefoons wisten meer dan de jonge held. Waar iedereen wist dat zijn stelling naar de wereldtitel zou leiden, had Groenendijk geen idee. "Ik zag geen opbouw om zijn dam te vangen, later bleek die er toch in te zitten."

"Ik heb mijn werk gedaan, in dit eindspel moet hij het afmaken", zei Sipma na het bedwingen van Georgiev. "Tijdens een trainingsweek op Papendal hebben we dit soort eindspelen eindeloos behandeld."

Bondscoach Rob Clerc beaamde dat: "De meeste mensen hadden de winst al geteld. Voor spelers van zijn categorie behoort dit een formaliteit te zijn. Ja, die tijdsdruk. Dat doet hij altijd, het kost hem nu de wereldtitel. Daar zal hij iets aan moeten doen."

Daar zal dan een stevige discussie op volgen. De smaakmaker van het toernooi zegt zich prima te voelen onder die tijdsdruk. "Ik ben eraan gewend om tegen de klok te spelen. Ik overzie snel dingen in een minuut. Toeschouwers hebben er kennelijk moeite mee, ik hoor ze me vervloeken als ik in de laatste seconden zet."

Zeker gisteren, toen de naar een kookpunt opgebouwde spanning in een anticlimax eindigde. Kommer en kwel was het even, tot het besef doordrong dat Nederland het beste WK in decennia achter de rug heeft, met in de top-acht (A-status NOC-NSF) Groenendijk (2), Boomstra (3), Baljakin (5) en Sipma (8). En een match Georgiev-Groenendijk, het duel tussen het starre heden en een mogelijk jonge, avontuurlijke toekomst.

Maar eerst staat voor Groenendijk met WSDV zaterdag in de clubcompetitie de derde plaats op het spel tegen Gouda.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden