Een fascinerende consistentie

De nieuwe ministeriële limousine, de Mercedes S 600 Guard, is besteld, lazen we zaterdag in deze krant.

Hij vervangt binnenkort de BMW 760 Li High Security.

Maar wie zal er straks in vervoerd worden?

Dat wordt dus de grote vraag.

De twee grootste vissen uit het gebarsten aquarium, Wouter Bos en Jan Peter Balkenende, waren dit weekend gevangen door respectievelijk ’Nova’ en ’Buitenhof’.

Exclusief - er waren in beide rubrieken geen andere gasten. Hoe waren de twee mannen de val van het kabinet doorgekomen?

Bos (zaterdag) had een nacht achterstand op Balkenende (zondag). Dat kon je merken. Bos pufte en zuchtte vaker bij Twan Huys dan de CDA-lijsttrekker bij Clairy Polak.

Een glad gelaat heeft hij nog wel, de demissionaire vice-minister van Algemene Zaken, maar de haren van Bos zijn grijzer geworden. En het strijdbare leek even in de Trêveszaal achtergebleven.

Maar toch meteen alweer campagne voeren. Je vraagt je wel eens af hoe een mens het op kan brengen, na zo’n roerige periode. In zo’n roerige periode.

Bij Balkenende lijkt dat anders te werken. Aan hem zie je nooit iets. Wat er ook is gebeurd. Je hóórt ook nooit iets aan hem. Alle interviews met Jan Peter Balkenende zijn inhoudelijk hetzelfde. Het inslikken van lettergrepen („De mister” in plaats van de minister), zijn woordkeuze („Dat is één”, „Als we het hebben over..”). Het is met de jaren niet veranderd.

Saaie man, zeggen velen daarom. Geen uitstraling, vinden anderen. En dat hebben wij thuis ook lang gevonden.

Maar wij zijn gedraaid. Of murw geworden, dat kan ook. Gesprekken met Balkenende vinden wij allang niet meer saai. Wij vinden ze fascinerend. Fascinerend in zijn consistentie.

Heeft u bijvoorbeeld op Balkenendes gezicht gelet? Nog even rimpelloos als in 2002. Vier keer gevallen en geen schrammetje. Wie heeft dat?

Beoordelen we de demissionair premier dus puur op zijn tv-verschijning, dan moeten we vaststellen: Die kan nog makkelijk een Balkenende V aan. En als het moet haalt hij Balkenende X ook nog wel. Zeker als ze zo kort duren.

Nee, als ’Buitenhof’ ons gister iets leerde, dan was het wel waarom het tot een Balkenende IV heeft kunnen komen: Consistentie.

En denk erom, hè. Een mate van vastheid als wapen tegen zweefkiezerij; dat gaat wéér meespelen.

Ver na 'Buitenhof', ergens op de snelweg bij Capelle, vroeg een man met een rimpelloos gelaat aan zijn BMW-chauffeur: „Zeg, wanneer haal

jij die Mercedes nu eens op?”

Clairy Polak:„Maar....als dat gaat leiden tot verkiezingen? Is er een mogelijkheid dat dat niet gaat leiden tot verkiezingen?”

Jan Peter Balkenende: „Ik denk het wel. Maar graag in de goede volgorde.”

Polak:„U denkt wel dat er een mogek...mogelijkheid is dat het niet gaat leiden tot verkiezingen?”

Balkenende: „Ik zie dat niet snel gebeuren.”

Polak: „Oh, dat ziet u...”

Balkenende: „Maar...nee, wacht even. Dat gaat als volgt: eh, één ding, als je het puur staatsrechtelijk bekijkt. Er is zelfs een mogelijkheid om de verkiezingen nog pas volgend jaar in mei te laten plaatsvinden. Staatsrechtelijk. Dan zal het gebeuren - verwacht het niet - en wat zal gaan gebeuren? Das nu echt afhankelijk van wat de vaste adviseurs van de koningin zeggen en wat de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer bij de koningin naar voren zullen brengen.”

Polak: „Oké, goed. Ik ga u helemaal niet vragen met wie u eh...wel of niet wil samenwerken want ik weet dat ik daar nul op het rekest krijg en dat u dan gaat zeggen: ja, maar de verkiezingen...Dus dat ik ik niet vragen..”

Balkenende: „U maakt mijn leven erg makkelijk nu.”

Polak: „Jazeker. Zeker. Ik ga het u eh - ik maak het u helemaal niet zo moeilijk, valt mij op.”

Balkenende: „Hahaha.”

Polak: „Ehm, geheel in tegenstelling tot mijn reputatie, maar..”

Balkenende:„Dat moet u bespreken met uw redactie, dat is niet mijn verantwoordelijkheid.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden