Een F16 vlak voor het terras

Inwoners van Noordwijk hebben gemengde gevoelens over de Navo-top: ’geldverspilling’ en ongemak, maar wel leuk voor de horeca.

reportage

Honderden politiemensen, kilometers prikkeldraad en zelfs een mijnenveger voor de kust moeten de veiligheid waarborgen in Noordwijk. Morgen begint hier de Navo-top. De inwoners van Noordwijk kijken er nauwelijks nog van op. „Ze zijn gewend aan grote gebeurtenissen”, zegt burgemeester Harry Groen. „Vorige week liep hier nog het Nederlands elftal over straat.”

Maar de Navo-top is natuurlijk wel een stapje groter, geeft Groen toe. „Het is een behoorlijk circus. Er komen 34 landen op bezoek en er liggen 32 aanvragen van satellietwagens. In totaal komen er ongeveer 1800 mensen naar Noordwijk, onder wie 160 vip’s.”

Voor de veiligheid van al deze mensen zijn er verschillende maatregelen getroffen. Zo mag de politie in het hele gebied preventief fouilleren en geldt rondom de betrokken hotels een toegangsverbod.

Bij Hotel Huis ter Duin gaan de veiligheidsmaatregelen nog een stapje verder. In de achtertuin wacht een soldaat op het konvooi dat honderden en honderden meters prikkeldraad komt brengen. Het hele gebied wordt hiermee afgezet, want de komende dagen is het hier militair terrein.

Johannes Kemp, eigenaar van Café de Stip, vindt het een hele heisa voor iets wat maar enkele dagen duurt. „Het is volgens mij een hoop weggegooid geld.” Vooral de F16 die vlak voor zijn terras wordt tentoongesteld, vindt hij ’een teken van machtsvertoon’.

Maar voor de kleinkinderen van meneer en mevrouw Brinkhof is het gevechtsvliegtuig juist een hoogtepunt. De twee jongens van zes en acht jaar verheugen zich enorm op de tentoonstelling van legermaterieel, die te zien zal zijn op de voormalige midgetgolfbaan van Huis ter Duin.

Het terras van café en restaurant De Filosoof kijkt direct uit op deze uitstalling. Eigenaar ’JC’ Jungerius is heel enthousiast over de conferentie, maar zijn bedrijf Mood & Cooking mag dan ook de catering verzorgen voor de driehonderd man beveiliging die de komende dagen op de been is. De bommenploeg komt zelfs in het restaurant eten. „Zij moeten natuurlijk binnen een paar minuten ter plekke kunnen zijn”, legt Jongerius uit.

Ook de dagjesmensen ziet Jungerius graag komen. „Het parkeren is misschien even lastig. Maar als het weer zo mooi blijft, zullen er zeker veel toeristen komen.” Voor caféhouder Kemp is het eerst zien, dan geloven. „De gemeente heeft gezegd dat de klandizie zal toenemen de komende dagen. Maar dan moeten de mensen er wel kunnen komen.”

Hij maakt zich meer zorgen over de locatie die aangewezen is voor demonstraties. „Het is wel erg ver weg van de plek waar de ministers vergaderen.” Burgemeester Groen is het daarmee eens en denkt dat de demonstranten misschien naar Huis ter Duin willen lopen. „Daar doe ik in eerste instantie niets aan. Zolang het er allemaal vredig aan toegaat, vind ik het prima. We moeten vooral niet verkrampt gaan doen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden