Een extra moordcomplot om pubers naar kunst te lokken

Gaap gaap gaap. Het was geen succes, de rondleiding die conservator Liesbeth Helmus gaf aan een 14-jarig nichtje door de zalen met oude kunst in het Centraal Museum in Utrecht. Pas toen Helmus verhalen begon te vertellen over wat er allemaal te zien was op de schilderijen, raakte de puber geïnteresseerd. Het zette de conservator aan het denken. Hoe kun je jongeren duidelijk maken dat oude kunst ook spannend en leuk kan zijn?

Of het de oplossing is moet nog blijken, maar het museum hoopt dat striptekeningen jongeren vaker over de drempel kunnen trekken. Op verzoek van het Centraal Museum maakten striptekenaar Paul Teng en schrijver Jan Paul Schutten een 80 pagina's tellend stripboek over de Utrechtse schilder Jan van Scorel. De originele tekeningen zijn (met steun van de BankGiro Loterij) aangekocht en nu te zien op een tentoonstelling.

Jan van Scorel was een van de eerste kunstenaars die vanuit de noordelijke Nederlanden naar Italië reisde. In 1522 benoemde paus Adrianus VI hem tot conservator van de Vaticaanse kunstcollecties. In Rome liet Van Scorel zich inspireren door de kunst van Michelangelo en Rafaël. Hij maakte ook een portret van Adrianus VI, de enige Nederlandse paus uit de geschiedenis. Bijzonder aan Tengs tekeningen is volgens het museum de correcte historische weergave van de personen, stadsgezichten, kleding en andere details. Om het allemaal wat spannender te maken, heeft Schutten wel een beetje gesmokkeld met de werkelijkheid. Als de paus in 1523 onder verdachte omstandigheden overlijdt, gaat Scorel op onderzoek uit om te ontdekken wie er achter de moord zit. En passant krijgt de lezer ook nog een staartje van de Beeldenstorm in Utrecht mee, een inkijkje in het Vaticaan in de zestiende eeuw, de nodige intriges en natuurlijk een romance.

Bezoekers van de tentoonstelling kunnen in de Werkplaats ook oefenen met het uitwerken van historische plots en het tekenen en inkleuren van strips. Het stripboek Jan van Scorel. Sede Vacante 1523 kost 17,50 euro; de luxe genummerde en gesigneerde editie 95 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden