Een evaluatie na 25 jaar cel biedt de levenslang gestrafte perspectief

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

De rechter heeft deze week opnieuw duidelijk gemaakt van de politiek een antwoord te verwachten op de vraag wat levenslange gevangenisstraf in de praktijk betekenen moet. Op dat antwoord wordt inmiddels al veel te lang gewacht.

In de zaak van de twee broers die in Drenthe verschillende, uiterst brute, roofmoorden pleegden, legde de rechter uiteindelijk geen levenslange gevangenisstraf op. Niet voor de eerste keer was het argument dat levenslange gevangenisstraf in Nederland geen perspectief kent op een leven buiten de gevangenis. Terwijl dat wel zou moeten volgens de mensenrechten zoals die zijn vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De rechter legde de twee broers in plaats van een levenslange straf dertig jaar op. De broer die een en ander organiseerde, kreeg bovendien TBS. Het vonnis lijkt, gezien de afschuwelijke daden en de eis tot levenslang van het Openbaar Ministerie, voor kritiek vatbaar. De motivering van de rechter maakt echter duidelijk dat hier opnieuw een signaal wordt afgegeven vanuit de rechterlijke macht, dat Nederland zich niet houdt aan het EVRM. Een onhoudbare situatie en ook een zeer onwenselijke situatie.

Rechters negeerden nu al een aantal maal de mogelijkheid levenslang op te leggen, omdat er in Nederland nooit gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid gratie te verlenen. Levenslang is echt levenslang. Inmiddels voor ruim 35 mensen. Hoe gruwelijk de misdaad ook, levenslange opsluiting is onmenselijk en Nederland erkende dat impliciet door het Europees Verdrag te ondertekenen. De rechters willen en moeten dit Europese recht toepassen, terwijl de politiek kennelijk terugschrikt voor het schrappen van de levenslange celstraf.

Deze impasse duurt inmiddels te lang. De voorganger van staatssecretaris Klaas Dijkhof, Fred Teeven, beloofde de Kamer al een standpunt, maar dat is er nog steeds niet. Door zo lang te dralen, versterkt de VVD-bewindsman het vermoeden dat hij - onder druk van de populaire roep om strengere straffen - terugdeinst voor het onvermijdelijke: de principiële erkenning dat ook bij levenslange gevangenisstraf een perspectief voor de veroordeelde absoluut noodzakelijk is.

Er valt veel te zeggen voor de suggestie van het PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt, die onlangs voorstelde om, nadat iemand 25 jaar gezeten heeft, een evaluatie te houden waarin ook slachtoffers en/of nabestaanden een rol hebben. Een dergelijke regeling biedt tenminste enig perspectief.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden