Een Europese finaleplek op de Spelen is al opmerkelijk

100 meter | Slechts in Nederland wordt Dafne Schippers als de grote verliezer van de finale 100 meter beschouwd. Fit of niet, voor Thompson had ze altijd moeten buigen.

Wie een roofdier in de armen sluit, moet niet opkijken van een grauw, snauw of klauw. Gedurende haar metamorfose van zevenkampster in sprintster ging bij Dafne Schippers alles crescendo, waardoor Nederland het beeld had van een ontspannen, goedlachse atlete die slechts positief kan verbazen.

Hoe misleidend dat beeld is, weet iedereen die haar volgde voordat ze een sprintsensatie werd. Al vanaf haar jongste jeugd is verliezen geen optie. Daar is niets mis mee, grenzeloze ambitie is de brandstof voor grote prestaties. Bij Schippers moesten de vaak lang na-ijlende woede en frustratie worden gekanaliseerd, eerst door haar ouders, later door haar coach Bart Bennema.

In Rio werden de contrasten afgelopen weekeinde scherp uitgetekend. Na de geslaagde series van de 100 meter verscheen Schippers voor de NOS-camera als het overgelukkige kind dat aan haar langverwachte schoolreisje was begonnen. Een dag later sprak na de vijfde plaats in de finale haar gezicht al boekdelen en sloeg ze op een haar onwelgevallige vraag bits van zich af. Waarop op sociale media de warme gevoelens bekoelden.

In Nederland was er ongeloof toen Schippers niet de snelste vrouw van de wereld bleek, zelfs geen medaille won. Waarom was ze 68 jaar na dato niet in de voetsporen getreden van de Vliegende Huisvrouw Fanny Blankers-Koen? Buiten Nederland werd Schippers in de nabeschouwingen niet als de grote verliezer opgevoerd. Domweg omdat ze op de 100 meter geen uitgesproken favoriet was, eerder outsider tussen een handvol beteren.

undefined

Kweekvijver

Als Europese de olympische finale halen, kon als opmerkelijk feit worden genoteerd. Dat daar het erepodium werd ingenomen door de Jamaicaansen Elaine Thompson en Shelly-Ann Fraser-Pryce en de Amerikaanse Tori Bowie, was de bevestiging van al olympiades lang heersende krachtsverhoudingen. De afgelopen drie Spelen wonnen de Jamaicaanse vrouwen op de 100 meter zeven van de negen medailles.

De Jamaicaanse kweekvijver is zo groot, dat tweevoudig olympisch kampioene Fraser-Pryce moeiteloos werd opgevolgd door een nieuwe grote naam, haar trainingsgenote Elaine Thompson. Zij is van gelijke leeftijd (24) als Schippers, samen braken ze op hetzelfde moment door: vorig jaar tijdens de WK atletiek in Peking op de 200 meter. Schippers als wereldkampioene, Thompson als tweede.

Hoe 'slecht' is de vijfde plaats van Schippers eigenlijk? Thompson was met 10,71 de snelste winnares na Florence Griffith-Joyner (FloJo) die in 1988 in 10,54 finishte. Thompson was op het koninginnennummer eentiende van een seconde sneller dan Schippers ooit was. Met de 10,81 waarmee de Nederlandse vorig jaar verrassend tweede werd tijdens de WK, staat ze 22ste aller tijden. Elaine Thompson staat vierde met de 10,70 die ze dit jaar tijdens de Jamaicaanse trials in Kingston liep.

Fit of niet, Schippers had sowieso moeten buigen. Ze liep zowel in halve finale als finale 10,90. Normaal gesproken verbetert ze zich onder hogere druk. Dat was in Rio andersom: de halve finale oogde ontspannen, ruim anderhalf uur later was haar vroege achterstand te groot om met het geweld naast zich nog iets te kunnen repareren.

De start en de eerste passen waren onvoldoende. Bij dat excuus had de Europese kampioene het beter kunnen laten, dan had ze zich ongestoord kunnen richten op de afstand waarop ze wel favoriet is, de 200 meter. In haar frustratie maakte ze de fout gewag te maken van een 'fysiek probleem', zonder in detail te treden.

Daarop begon het grote gissen dat haar niet meer met rust zal laten. Spelen traditioneel zwakke plekken haar parten? Bijvoorbeeld de knie van haar oude afzetbeen bij het hoogspringen? Of de uit het lood geslagen schijven van haar wervelkolom? Gisteravond meldde de NOS dat het om een liesblessure zou gaan.

Een matige start is op de 200 meter (finale donderdagochtend 03.30 uur) niet fataal, hoe het met de machtige demarrage is, moet worden afgewacht. Meer dan ooit zal ze haar grootste kwaliteiten moeten uitbaten: rustig blijven onder nu toenemende druk, om als een roofdier haar prooi te kunnen grijpen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden