'Eén Europa, dat maken wij niet meer mee. Onze kinderen ook niet.'
In de aanloop naar de Europese verkiezingen gaat Trouw om de tafel zitten met kiezers. Vandaag staat de Europese vlag in Tilburg, bij een studentenhuis waar overwegend D66 wordt gestemd.
De zes studenten in het Tilburgse studentenhuis eten voor een raam waarop een poster van D66 bungelt. Dat affiche is een gevoelig puntje, zeggen ze. De oprichter van hun dispuut is nu raadslid voor de VVD. Zelf stemmen ze, op een na, D66. En allemaal zijn ze vóór Europa.
De vlag van de Europese Unie, die vast onderdeel is van deze serie gesprekken over de Europese verkiezingen, staat vandaag in een bord pasta. "Ik zag de vlag in Athene, daar hangt die bij monumenten die beschermd worden met Europees geld. Ja, die vlag geeft me wel een positief gevoel", zegt Wouter Smeenk (21), student econometrie.
"Mij ook", zegt studiegenoot Rens Vonk (20). "De EU doet goede dingen, maar je merkt er zelf niet veel van, en je hebt er niet veel invloed op. Het heeft iets onbereikbaars."
Ideologie
"In goede tijden juicht iedereen de EU toe. Maar in slechte tijden associëren mensen de crisis snel met Brussel, dan denken ze dat Europa alleen maar geld kost. Terwijl de euro alleen maar een extra argument is vóór Europa", zegt Olivier Vos (25), student economics and finance.
Rens is de enige VVD'er in dit gezelschap. Rens: "Die keuze is vooral gebaseerd op ideologie. Ik ga de Europese stemwijzer nog wel doen, maar ik denk niet dat ik op wat anders uitkom. Van huis uit stem ik VVD."
Wouter: "Ik stem D66, want ik ben een beetje bang voor het anti-Europese geluid. Veel mensen zijn anti, maar ze weten niet waarom. Ik wil een tegenstem laten horen."
Idealen
Robbert Becker (23), student bestuurskunde: "D66 maakt een afgewogen keuze. De partij ziet het probleem van het draagvlak, maar desondanks wil D66 dat de Europese integratie verdergaat. De samenwerking is een oplossing voor de problemen die op nationaal niveau niet te tackelen zijn."
Steven Debets (20), student econometrie: "Ik denk niet zoveel na over de verkiezingen. Voor de gemeenteraad heb ik de Stemwijzer gedaan. De idealen van D66 staan me wel aan, dus dat stem ik ook bij de Europese verkiezingen. Die partij is ook goed voor studenten."
Wouter: "Ik hoorde dat je net zo goed VVD kan stemmen, want D66 en VVD zitten in het Europees parlement samen in één fractie. D66 is eerlijker over de EU, zij durven te zeggen dat ze voor zijn. Het is wel raar dat de VVD hier in Nederland iets anders uitdraagt, dat ze veel kritischer is."
Robbert: "De Europarlementariërs van de VVD zien het nut van de EU ook in. Maar hoe verkoop je dat aan je kiezer? Als de PVV in de nek hijgt van de VVD, moeten ze daar wel rekening mee houden. Zelf kan ik me geen Nederland meer indenken zonder Europa. Jullie fietsen weleens naar Turnhout, moet je je voorstellen dat je dan je paspoort moet laten zien!"
Handel
Wouter: "Sommige dingen zijn gewoon efficiënter als je het samen regelt, dat is toch gewoon logisch, ieder denkend mens zegt toch: dat moet je samen doen!"
Olivier: "Als Europa staan we sterker tegenover Azië en de Verenigde Staten. We zijn goed in handel, dat voordeel kunnen we in de EU uitbuiten."
Steven: "Ik zou er wel voor zijn als er helemaal geen grenzen meer zouden zijn in Europa. Een soort VS, en dan is Nederland een van de staten. Dan hoef ik ook de grens niet meer over voor shampoo, omdat die in België goedkoper is."
Joris Kennes (22), student bedrijfseconomie: "Nou, één Europa, daar ben ik te nationalistisch voor. In de VS spreken ze één taal, maar hier heb je 25 landen en 25 talen. En er zijn ook zoveel cultuurverschillen."
Wouter: "Moet je je voorstellen, dat we in hetzelfde land wonen als waar Berlijn ligt, en Parijs. Dat is toch mooi?"
Olivier: "Eén Europa, dat gaan wij niet meer meemaken, en onze kinderen en kleinkinderen ook niet."
Robbert: "Nee, één Europa niet. Maar een meer verenigd Europa, dat gaan wij nog wel beleven."