Een etmaal in Parijs, Tunis en Jeruzalem

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Het laatste etmaal is nog koortsachtig onderhandeld voordat Israel en de PLO de wereld konden melden dat zij elkaar erkennen:

Tunis, woensdag 8 september: “De zon van de onafhankelijkheid zal zeer binnenkort stralen over het gehele grondgebied van ons geliefde vaderland”, laat Jasser Arafat weten in een boodschap aan de Palestijnen in de bezette gebieden. De gebruikelijke steunbetuiging aan de strijders in de intifada blijft achterwege.'s Avonds leidt Arafat een bijeenkomst van de uitvoerende raad van de PLO. Na viereneenhalf uur (het is inmiddels donderdag) schort hij de zitting op.

Jeruzalem, woensdagavond: Sjimon Peres brengt de nacht door in het huis van premier Jitschak Rabin om de laatste paragrafen van het akkoord te bespreken.

Parijs, woensdagavond: De partijen zijn bijeen in Hotel Bristol in Parijs en onderhandelen de hele nacht door over de tekst van het akkoord. Aan Israelische zijde: Oeri Savir, secretaris-generaal van het ministerie van buitenlandse zaken en Joel Zinger, advocaat en juridisch adviseur. Aan Palestijnse zijde Aboe Alaa, directeur van de economische afdeling van de PLO. De Noorse minister van buitenlandse zaken Johan Jorgen Holst leidt de besprekingen. Tegen de dageraad worden zij het eens na veelvuldige telefoontjes naar Jeruzalem en Tunis.

Jeruzalem, donderdag 11. 00 uur: Premier Jitschak Rabin zegt tot de fractie van de Arbeiderspartij dat de PLO de inwoners van de bezette gebieden moet aansporen af te zien van geweld.

Parijs, 11. 55 uur: De delegaties bereiken overeenstemming.

Tunis, 13. 15 uur: PLO-woordvoerder Jasser Abed Rabbo melt dat de partijen tot overeenstemming zijn gekomen. De Israelische televisie zendt live uit vanuit Tunis en bericht dat vijf van de achttien leden van de uitvoerende raad van de PLO de zitting niet hebben bijgewoond.

Parijs, 15. 15 uur: De Noorse minister Holst vertrekt met de tekst van drie brieven richting Tunis om Jasser Arafat te laten tekenen. Hij wordt vergezeld door Mona Juul, een hoge ambtenaar van het ministerie van buitenlandse zaken en Terje Roed Larsen van het FAFO-instituut, het onderzoek voor sociale wetenschappen. Larsen heeft aan de wieg gestaan van het tot stand brengen van het rechtstreekse contact tussen de PLO en Israel.

Cleveland, 16. 00 uur: De Amerikaanse president Bill Clinton verwelkomt het akkoord. Hij heeft premier Rabin gebeld om hem te feliciteren.

Washington, 16. 00 uur: De delegaties van de vredesbesprekingen in Washington komen opnieuw bijeen in de wetenschap dat zij er niet toe doen. Wel hebben de meeste deelnemers de instructie om het weekeinde te blijven met het oog op een mogelijke ondertekening maandag in Washington. Die dag is gekozen om de Israeliers de gelegenheid te geven op tijd terug te zijn in Jeruzalem waar woensdagavond het Joods nieuwjaar begint.

Jeruzalem, 17. 15 uur: Het Israelische kernkabinet (acht ministers en twee staatssecretarissen) komt bijeen.

Jeruzalem, 18. 30 uur: Minister van volkshuisvesting Benjamin Ben-Eliezer maakt bekend dat het kabinet unaniem het akkoord aanvaardt. Israel kondigt erkenning van de PLO aan. Rabin zou zijn brief om 23 uur tekenen.

Tunis, 18. 15: De uitvoerende raad van de PLO komt opnieuw bijeen. De Noorse minister Holst maakt bekend dat beide partijen maandag in Washington het volledige vredesakkoord tekenen. De ondertekening van de brief in Israel wordt verdaagd naar vrijdagmorgen, omdat Holst in Tunis wordt opgehouden.

Jeruzalem, 20 uur: De Israelische televisie toont de drie brieven: een van Rabin aan Arafat, een van Arafat aan Rabin en een van Arafat aan de Noorse minister van buitenlandse zaken. Holst vertrekt richting Jeruzalem.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden