'Een enorme zee van wilde bloemen' Deborah Post

'Mijn naam Deborah betekent in het Hebreeuws honingbij. Toepasselijk, gezien mijn betrokkenheid bij bijen. Ook 's nachts: dan droom ik dat ik in een appelboomgaard sta, of rijdend in de auto een bloemenzee met bijen zie. Die droom over de bloemenzee wil ik in het echt realiseren, liefst op grote schaal: mijn doel is dat heel Nederland verandert in een bijenland. Mooier, gezonder en met een rijkdom aan bloemen en planten.

Als ik nu in Midden-Delfland, waar ik woon, door de polders loop, is alles groen en alles is gras. Ik maak me daar zorgen over. Het hoort kruidenrijk grasland te zijn, maar door bemesting en bestrijdingsmiddelen krijgen kruiden en bloemen geen kans. En dat heeft weer gevolgen voor bijen die de gewassen bestuiven en ons voedsel geven.

Bijensoorten sterven uit door te weinig biodiversiteit en onze onnatuurlijke omgang met de natuur. Ik las in 2010 een boek over de bijen van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie. Honderd jaar geleden voorspelde hij al wat onder mijn neus gaande was, zo realiseerde ik me. Ik vroeg me af wat ik zelf kon doen.

Ik wil mensen bewustmaken van wat er gaande is. Er moet snel wat gebeuren, want het is één voor twaalf. Het is kinderlijk simpel: mensen hebben bijen nodig en bijen hebben bloemen nodig. En dus moeten we bloemen zaaien. Daar ben ik dan ook mee begonnen. Op ons landgoed ben ik BIJendiners gaan organiseren: een maaltijd, met een rondleiding langs de bijenkasten, en een praktijkdemonstratie door een imker. Om me verder te verdiepen heb ik een opleiding biologisch-dynamisch imkeren gevolgd. Vorig jaar lanceerde ik de Honey Highway: een blijvend bijenparadijs in de berm. In november is een begin gemaakt: langs de nieuwe A4 heb ik met Rijkswaterstaat, provincie en wegenbouwers zes kilometer wegberm van Delft naar Schiedam ingezaaid met bloemenzaad dat ik heb ontwikkeld van 44 soorten biologische kruiden en wilde bloemen.

Mijn hoop is dat dit initiatief navolging krijgt. Eén droom komt uit nu de Seizoener, een antroposofisch magazine voor ouders en andere betrokkenen bij Vrije Scholen, het idee heeft opgepakt. Samen gaan we aan alle leerlingen van al die scholen 20.000 zakjes Honey Highway-bloemenzaad uitdelen, met het verzoek rond 7 juni te zaaien. Het kan uitgroeien tot een wilde-bloemenzee van 200.000 vierkante meter, zodat bijen ook in de nazomer voedsel vinden en de winter doorkomen. En de droom gaat verder: ik streef naar een nationale zaaidag in 2017, waarop alle schoolkinderen van Nederland wilde bloemen zaaien.

Deborah Post (40) is bd-imker op landgoed Op

Hodenpijl in Schipluiden. 'Kassa' besteedt vanavond aandacht aan de imkerij, NPO 1, 19.05 u. Info en

BIJenbloemenzaad bestellen: honeyhighway.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden