'Een enorme persoonlijkheid, die altijd mensen aan het helpen is'

nk halve marathon De tot Nederlander genaturaliseerde Somaliër Mohamed Ali inspireert mensen, ook buiten de atletiek. Hij hoopt op een beter leven en plaatsing voor de WK.

ELINE VAN SUCHTELEN

Hij lijkt in de verste verte niet op zijn illustere naamgenoot. Mohamed Ali is, in tegenstelling tot de bokslegende, klein en tenger. Maar, zegt de 27-jarige hardloper na de halve marathon in Nijmegen met een knipoog, hij was in een vorig leven wellicht een groot kampioen. Vechten kan de Somalische vluchteling, die twee jaar geleden een Nederlands paspoort kreeg, in ieder geval. Tot hij in Nederland kwam was Ali nog nooit naar school geweest. "Een oom heeft mij leren lezen en schrijven. Mijn eerste diploma haalde ik hier, aan het Johan Cruyff College in Nijmegen."

Inmiddels kent de hele school het talent dat zich heeft gespecialiseerd op de 5000 meter. Dat komt niet vanwege zijn naam, die hij bij toeval kreeg. In Somalië heette hij Mohamed Ali Mohamed, naar zijn eigen voornaam, plus de naam van zijn vader Ali en van zijn opa Mohamed. Toen hij zijn Nederlands paspoort kreeg streepte hij een van de drie voornamen weg. "Mohamed Mohamed klonk zo raar, dus heb ik er maar Mohamed Ali van gemaakt."

Naast zijn naam is het vooral zijn karakter dat mensen bijblijft. De Duitse atletiekfan Gisela Maubach was zelfs bereid de atleet te adopteren als hij niet snel de Nederlandse nationaliteit zou krijgen. Maubach is deze zondag vanuit Duitsland naar Nijmegen gereden om hem aan te moedigen. Na de finish, waar Ali achter Nederlands kampioen Michel Butter als vijfde eindigt, geeft ze hem zijn trainingsbroek en jack aan. Ali pakt de spullen aan en wijst naar de vrouw in het rode trainingsjack van FC Barcelona. "Mijn tweede moeder", lacht hij naar de vrouw die hem met veel dingen hielp.

Als Maubach over haar protegé praat, glinsteren haar ogen. "Mo heeft een enorme persoonlijkheid. Hij is altijd mensen aan het helpen. Als hij in mijn huis is, is hij continu in de weer, met zakken aan het sjouwen. Laatst heeft hij mijn hele dakgoot vrij van bladeren gemaakt."

Als ze met haar verstandelijk gehandicapte zoon over straat loopt, noemt Ali de jongen zijn broer. "Hij slaat altijd een arm om hem heen en is trots op hem. Hij schaamt zich nergens voor. Ik weet zeker dat Mo een hele grote toekomst heeft."

Maubach is niet de enige die zich ontfermt over de sympathieke vluchteling. Toen Ali in 2009 zijn twee zusjes, broer en moeder achterliet in Mogadishu, omdat het door een burgeroorlog verscheurde Somalië te gevaarlijk was, trokken veel mensen zich zijn lot aan. Via omzwervingen kwam hij in Nederland terecht. Hier hoopt hij in navolging van andere geboren Afrikaanse atleten die nu voor Nederland uitkomen, zoals Sifan Hassan (Ethiopië) en Abdi Nageeye (Somalië), op een beter leven. Van een atletiektrainster kreeg Ali meteen een fiets, zodat hij naar de training kon komen. Onder coach René Godlieb ontwikkelde hij zich tot de nationale top op de 5000 meter. Sinds drie weken traint Ali op Papendal bij Honoré Hoedt. De voormalige trainer van Sifan Hassan ziet veel ruimte voor verbetering bij zijn nieuwe pupil. "Hij heeft veel meer potentie dan zijn persoonlijke record van 13.32 op de 5 kilometer. Als alle puzzelstukjes op de goede plaats vallen is hij een kandidaat voor de Spelen van Tokio."

De NK halve marathon in Nijmegen dient als conditietraining richting de WK in Londen komende zomer, waar hij zich voor hoopt te plaatsen. Tussen alle trainingen door houdt Ali er een druk programma op na. Toen hij zonder geschikte vooropleiding bij het Johan Cruyff College in Nijmegen aanklopte, leerde hij in recordtempo beter Nederlands, zodat hij de mbo-opleiding voor commercieel medewerker sport kon volgen. Daar noemen ze hem unstoppable. Zijn enthousiasme leverde hem een nominatie op voor student van het jaar, nadat hij ook al was gekozen tot ambassadeur van de opleiding.

Naast sporten, studeren en een bijbaantje bij sportmarketingbureau Global Sports Communication, spijkerde Ali ook aan zijn talenkennis. Trots somt hij de talen op die hij spreekt. "Somalisch, Arabisch, Engels, Nederlands en Ethiopisch." Spaans wil hij ook snel onder de knie krijgen. Om te kunnen communiceren met nieuwe vrienden, die hij op een trainingskamp ontmoette.

undefined

Nationale titel is voor butter

De NK halve marathon van Nijmegen was voor Michel Butter slechts een trainingswedstrijd richting de marathon van Rotterdam, maar toen hij een gat sloeg besloot Butter gisteren voor de titel te gaan. Op 12 kilometer versnelde hij en pakte hij in 1.05,04 het goud, ruim voor Bart van Nunen en Jesper van der Wielen. Voor de 31-jarige Butter staan de komende weken in het teken van zijn poging om in Rotterdam onder de magische grens van 2 uur en 10 minuten op de marathon te lopen. Abdi Nageeye en Khalid Choukoud hebben die ambitie ook op zondag 9 april.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden