Een eindeloze cyclus van ’booms’ en ’busts’

Piraten en muziekpiraterij in The Economist. (Trouw) Beeld
Piraten en muziekpiraterij in The Economist. (Trouw)

-Economische toekomstmuziek, piraten en sociaal-democraten, daar draait het deze week om in de bladen. Time vergelijkt de huidige kredietcrisis uitgebreid met de crisis van de jaren dertig van de vorige eeuw. Er zijn parallellen, maar de gevolgen (de grote recessie) hoeven niet dezelfde te zijn. Volgens Time is de prijs van een vrijemarkteconomie een eindeloze cyclus van ’booms’ en ’busts’.

Dat het imago van de Verenigde Staten een grote deuk heeft gekregen, wordt uitgewerkt in The Economist. Europa zou vol leedvermaak kijken naar Amerika. Ware het niet dat de EU ondertussen zelf maatregelen moet nemen om het hoofd boven water te houden.

In Der Spiegel aandacht voor angst en de psychologische valkuilen die de kredietcrisis alleen maar versterken. Centrale banken pompen steeds meer geld naar de banken, maar uit angst voor problemen houden alle banken dat zelf. Ze vertrouwen elkaar niet. Ook de burgers zijn angstig. De overheid beweert dat de banken stabiel zijn, maar het lijkt alsof er iedere dag ergens een bank omvalt. De angst van burgers doet banken weer vrezen voor een stormloop van hun klanten die hun geld komen halen.

Newsweek kijkt vooruit naar de toekomst van de wereldeconomie. Socialisten en autoritaire krachten staan klaar de vrije markt aan banden te leggen; de markt zal aan vrijheid inboeten, denken de analisten in Newsweek.

Daarnaast schrijft The Economist over een mogelijke oplossing van het probleem van de muziekpiraterij. Het plan is om het downloaden van muziek legaal en ogenschijnlijk gratis te maken. De prijs van muziek wordt namelijk doorberekend bij de aanschaf van software, apparatuur of in een betaald abonnement voor bepaalde muzieksites. Een goed voorbeeld hiervan is het Nokia-programmaatje ’Comes With Music’, waarmee de consument een jaar lang ’gratis’ muziek kan downloaden.

Ook de ouderwetse vorm van piraterij vraagt om actie, stelt Der Spiegel. Voor de kust van Somalië zijn sinds enige tijd piraten actief. Hun laatste vangst, een schip dat Russische tanks vervoert, zorgde volgens Der Spiegel voor grote diplomatieke ophef. De wapens zouden bestemd zijn voor Soedan. Somalië staat volgens The Economist bekend als het slechtst bestuurde land ter wereld.

Newsweek schrijft over het ’Palin-probleem’. John McCains running mate Sarah Palin heeft een ’volkse charme’ en gebruikt haar imago van ’gewone Amerikaanse’ in haar campagne. Newsweek vraagt zich echter af of dat goed is. Moet een vicepresident niet de gewone Amerikaan begrijpen en zijn belangen behartigen in plaats van een gewone Amerikaan te zijn? Moet een vicepresident niet juist een bovengemiddelde Amerikaan zijn?

De Duitse bladen hebben naast de kredietcrisis ruim aandacht voor de problemen van de CSU, de Christelijke Socialistische Unie. De partij heeft bij de deelstaatverkiezingen in Beieren flink aan macht ingeboet. De nieuwe sterke man, Horst Seehofer, erft een verdeelde partij die probeert haar eigen zwakte te overstemmen, volgens Der Spiegel. Ook Die Zeit schenkt aandacht aan de problemen van de CSU. Ze ziet haar ondergang achttien jaar geleden beginnen en vraagt zich af waarom de echte klap nu pas komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden