Een einde aan het lange wachten

Je bent 12 jaar oud, bepaald niet op je achterhoofd gevallen, heet Fitzgerald te Water Mulder en noemt jezelf een echte Harry Potter-fan. Dan heb je 'De Vuurbeker', het vierde deel uit de populaire kinderboekenreeks, dus al twee keer in het Engels gelezen.

Anniek van den Brand

Dat neemt overigens niet weg dat ook Fitzgerald uitkijkt naar de langverwachte Nederlandse vertaling. ,,Dan heet iedereen toch weer anders en ik begrijp wel het meeste, maar natuurlijk niet precies alles in het Engels.''

Vannacht, om precies een minuut over twaalf, begint in tientallen boekhandels in het hele land de verkoop. Sommige boekwinkels organiseren feesten die tot middernacht duren, andere laten kinderen overnachten en ontbijten alvorens ze het nieuwe boek in handen krijgen.

,,Nee, ik ga niet zeggen waar 'De Vuurbeker' over gaat. Dat is niet leuk voor de kinderen die het nog niet gelezen hebben'', zegt Fitzgerald die in groep 8 van de Utrechtse Schoolvereniging zit. Vier klasgenoten en medefans knikken begrijpend. ,,Dat moet je ook niet willen weten'', vindt Jeanne Benjaminsen (11). Want hoewel zij en de rest branden van nieuwsgierigheid, is nu al horen wat hun held voor avonturen gaat beleven, net zoiets als een voetbaluitslag al weten voordat Studio Sport is begonnen.

Alle vijf zijn ze in de ban van het elfjarige weesjongetje Harry Potter dat over magische krachten beschikt. Jeanne zegt dat ze eigenlijk helemaal niet zo van lezen hield. ,,Behalve van strips dan.'' Totdat ze de boeken van de Britse schrijfster J.K.Rowling ontdekte. De tovenarij in het boek is geweldig, zegt ze. En ze is helemaal gevallen voor de volstrekt andere dan doordeweekse wereld die in het boek wordt beschreven. ,,Ik zit al heel lang te wachten op het vierde deel.''

Voor een leek in Harry Potter-land is een gesprek tussen echte fans moeilijk te volgen. Daniël Poelstra (11) kijkt welwillend over zijn brilletje (,,Het lijkt een beetje op dat van Harry Potter, maar dan zonder de scheuren die zijn neef Dirk erin heeft geslagen'') en wil een buitenstaander met alle plezier het een en ander uitleggen. Maar waar moet je beginnen als iemand nog nooit heeft gehoord van het Magazijn van Zonko, café de Drie Bezemstelen of boekwinkel Klieder en Vlek? En ook de spelregels van 'zwerkbal' (,,een echte tovenaarsport'') laten zich niet zo een, twee, drie doorgronden. ,,Dat is ook zo leuk aan die boeken'', zegt Ad Oner (12). ,,Je moet echt heel goed lezen om het allemaal te snappen.''

De Harry Potter-boeken waren eigenlijk bij geen van vijven liefde op het eerste gezicht, bekennen de kinderen. Kiki van der Stok (11) kreeg het eerste deel voor haar verjaardag en dacht meteen na het uitpakken: oh, da's helemaal niks voor mij. Maar toen op een gegeven moment alle andere boeken uit waren, zat er niks anders op dan aan Harry Potter te beginnen. Het was even worstelen om door het begin heen te komen -daar klagen de andere vier ook over- maar toen viel ze als een blok. ,,Ik verbeeld me altijd hoe het er daar uitziet, in die Harry Potter-wereld. Dat gaat vanzelf.'' Ad valt haar bij: ,,Dat vind ik meestal heel moeilijk, me voorstellen wat er in een boek wordt beschreven. Maar bij deze boeken niet. Ik zie Harry Potter zo voor me: klein, mager, met zo'n kapot plakbandbrilletje.'' Kiki is inmiddels lid van de officiële Harry Potter-fanclub. Net als Fitzgerald. Daniël zou dat ook wel willen.

Op bijna alle tafeltjes in het klaslokaal ligt wel een Harry Potter-boek. Zijn er nou ook kinderen die de hele toestand gestolen kan worden? Daniël stelt dat je er 'nogal uit ligt op dit moment' als je niet over de wereldberoemde kinderboekenreeks kan meepraten. Volgens Jeanne heeft een dyslectisch vriendinnetje moeite met de boeken. En op een van de lessenaartjes ligt zowaar een oude, vertrouwde 'Dik Trom'. Fitzgerald: ,,De jongen van wie dit boek is, zegt dat het tien keer toffer is dan Harry Potter.'' Dat kan, constateert hij tolerant.

Maar kom er maar eens onderuit. 'De Vuurbeker' krijgt in de eerste druk een oplage van 120000 exemplaren. Van de drie eerder verschenen delen gingen er in Nederland bij elkaar 600000 over de toonbank.

De drie Potter-delen staan al een half jaar in de top-15 van best verkochte boeken. En behalve de boeken -die het ook als voorleesboek goed doen en eveneens populair zijn onder volwassenen- zijn er de internetsites, de al eerder genoemde fanclub en de kinderboekwinkels die speciale Harry Potter-feesten organiseren. Inmiddels is er ook een film in de maak. Naast de elfjarige Daniel Radcliffe, die de rol van de titelheld speelt, doet onder anderen John Cleese mee. De film is naar verwachting november volgend jaar te zien in Engelse en Amerikaanse bioscopen en daarna in Nederland.

Wanneer deel vijf van de serie uitkomt, is nog niet bekend. Volgens schrijfster Rowling komen er in totaal zeven boeken over Harry Potter. ,,Ja, dan is het wachten daar weer op'', zegt Ad. Want hoewel de delen los van elkaar te lezen zijn, vormen ze een geheel. ,,En als je eenmaal bent begonnen, kun je niet meer ophouden. Dan denk je: ik lees tot die bladzijde en dan ga ik slapen, maar dan is het net weer zo spannend dat je niet langer wilt wachten.''

Nog een paar uur en dan is het zover.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden