Een eigen zaal voor de Bergense School

HENNY DE LANGE

In deze eerste rubriek na de zomerstop willen we meteen maar goed uitpakken. Het Stedelijk Museum Alkmaar heeft een bijzondere aanwinst in petto voor het publiek: een compleet nieuwe museumzaal die gewijd is aan de Bergense school en Charley Toorop. Een jaar geleden ging het museum na een verbouwing van vier maanden weer open met twee nieuwe vaste presentaties, over het Beleg van Alkmaar en de Gouden Eeuw. Nu heeft ook een groot deel van de bovenverdieping een metamorfose ondergaan. Het museum koos voor deze gespreide verbouwing om een langdurige sluiting te voorkomen.

In de nieuwe zaal worden alle hoogtepunten uit de Bergense School geëtaleerd, met werk van onder meer Leo Gestel, Piet en Matthieu Wiegman, Arnout Col-not, Dirk Filarski en Gerrit van Blaaderen. Ook de belangrijke aanwinsten uit de afgelopen jaren hebben er een plek gekregen.

Het Stedelijk Museum Alkmaar heeft een mooie collectie Bergense School. De schilders van deze stroming in de Nederlandse schilderkunst tussen 1915 en 1925, woonden en werkten in dit Noord-Hollandse dorp. Ze maakten landschappen, stillevens en portretten in een expressionistische en kubistische stijl met hoekige en ronde kleurvlakken in gedekte aardse tinten, die van donker naar licht vervagen. Een favoriete plek van deze schilders was de 17de-eeuwse buitenplaats het Oude Hof in Bergen, vanwege het mooie licht en het landschap. Gerrit van Blaaderen schilderde er een prachtig doorkijkje. Niet voor niets is dit een van de publiekslievelingen van het museum.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden