Een eerlijke olieprijs afdwingen lukt voorlopig niet

Analyse | Wie bij de huidige prijzen minder olie produceert, levert alleen maar marktaandeel en geld in

Voor liefhebbers van onrust zijn het prettige dagen. Op de aandelenbeurzen stuiteren de koersen, en de olieprijzen doen ook al vreemd. Na een wekenlange daling steeg de prijs van een vat olie in drie dagen tijd met ruim 25 procent. Om gisteren weer te dalen.

Wat is er aan de hand? Waarom kostte een vat Amerikaanse olie vorige week ongeveer 40 dollar en werd er maandag rond de 50 dollar voor een barrel (159 liter) betaald? Gebeurde er iets in de Verenigde Staten? Of in Saudi-Arabië, dat andere land dat een centrale rol speelt in de oliewereld?

Ja, schreef het persbureau Reuters. In de VS bleken de olievoorraden gegroeid. In augustus was al bekendgemaakt dat de Amerikaanse olieproductie iets was gedaald. Beide gegevens kunnen erop wijzen dat het uit is met de groei van de oliewinning in de VS.

Als Amerika minder olie produceert, kunnen de olieprijzen omhoog gaan.

Saudi-Arabië was ook in het nieuws. Dat land is het belangrijkste lid van de Opec, de club van twaalf landen die samen zo'n 40 procent van de olieproductie voor hun rekening nemen. De Opec riep olieproducerende landen die geen Opec-lid zijn (zoals Rusland, Noorwegen en Mexico) op tot overleg om tot 'eerlijke', lees: hogere, olieprijzen te komen. Die opvallende oproep kan erop wijzen dat Saudi-Arabië de lage olieprijzen beu is en tot productiebeperking wil overgaan - als andere landen dat ook doen.

Die twee verklaringen lijken hout te snijden. Maar ze zouden ook onzinnig kunnen zijn. Al meer dan een jaar gaan er geruchten dat bedrijven die in de VS schalieolie uit de grond halen het loodje leggen als de olieprijzen lang laag blijven. Tot nu toe is daar weinig van te merken. De olieproductie in de VS nam dit jaar niet of nauwelijks af.

De kans op een afspraak over 'eerlijke olieprijzen' is zo goed als nul. Kleinere Opec-landen pleitten vorig jaar al voor een beperking van de productie, maar Saudi-Arabië wilde daar toen niets van weten. Landen als Iran en Irak willen juist meer olie oppompen en Rusland zal niet aan productiebeperking doen. Waarom ook? Wie bij de huidige prijzen minder olie oppompt, levert alleen maar marktaandeel en geld in.

Ondanks die vreemde prijsstijging van ruim 25 procent lijkt er vooralsnog dus weinig te veranderen. De vraag naar olie stijgt (mede door de lage prijzen) maar het aanbod overtreft de vraag - en blijft dat nog doen.

Hoelang? De Bank of America Merrill Lynch sprak gisteren de verwachting uit dat een vat olie volgend jaar gemiddeld zo'n 55 dollar zal kosten en in 2017 61 dollar. Ian Taylor, bestuursvoorzitter van Vitol, verwacht tot eind 2016 prijzen van 40 tot 60 dollar per vat. Het van oorsprong Rotterdamse bedrijf is niet erg bekend, maar is wel een van de grootste oliehandelaren in de wereld en verhandelt dagelijks meer dan 5 miljoen vaten olie en olieproducten.

Het Internationaal Energie Agentschap in Parijs tenslotte verwacht dat de vraag naar en het aanbod van olie in het najaar van 2016 ongeveer even groot zullen zijn.

Tot die tijd overtreft het aanbod de vraag, aldus de organisatie die 29 landen van advies dient op energiegebied.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden