Een eerlijk beeld van reformatorische jongeren

TOM SCHEELE

Voor de korte documentaire 'Na de zomer' volgde Ingrid Kamerling zes jongeren die op het punt staan de veilige biblebelt te verruilen voor het studentenleven. "Ik wilde een inkijkje geven in hun belevingswereld."

Ddit weekend komt dat inkijkje er, want nadat de film vorig jaar al op het Nederlands Filmfestival te zien was, wordt hij nu uitgezonden op NPO 3. Niet op zondag, zoals eerst de bedoeling was, maar in de nacht van zondag op maandag om 00:10 uur. Om de zondagsrust te respecteren. Het heeft allemaal even geduurd, want Kamerling begon eind 2013 al met dit project. "Dat is niet zo gek. We volgen de jongeren in hun examenjaar en hun eerste studentenjaar, dat kost nu eenmaal tijd."

Vanuit een beschermde omgeving naar de universiteit, het is een grote stap. Door de jongeren gedurende een langere periode te volgen, hoopte Kamerling een beeld te schetsen van de gedachten die de jongeren hebben op het moment dat ze op de drempel van hun nieuwe leven staan. En dat deed ze op een originele manier. De jongeren werd namelijk gevraagd hun gebeden op te nemen, die vervolgens werden afgespeeld in de film. "Natuurlijk kon ik ze gewoon interviewen", zegt Kamerling. "Dat heb ik ook gedaan, maar uiteindelijk raakt deze vorm meer. In een gesprek blijft het vaak bij standaardantwoorden. Je weet pas echt wat er zich in hun hoofd afspeelt tijdens een gebed."

Voor Sietske Schipper (19) was het wel raar om ineens met opnameapparatuur te bidden. "Zeker in het begin was dat onwennig. Het was niet meer zo spontaan", zegt ze. "Maar na een tijdje raakte ik er aan gewend." Het is volgens Schipper goed dat er in de documentaire eindelijk een eerlijk beeld wordt geschetst van reformatorische jongeren. "Mensen lijken te denken dat wij niets mogen, dat het niet leuk is om te geloven", legt ze uit. "Terwijl je in de documentaire juist ziet dat het mij helpt en houvast biedt. Ik heb het gevoel dat ik nooit alleen ben."

Het was voor Kamerling nog lastig om genoeg jongeren te vinden. Ze kreeg de ene na de andere afwijzing van reformatorische middelbare scholen, maar bij de zevende en laatste kreeg ze eindelijk 'ja' te horen. "Toen moest ik de jongeren en hun ouders nog overtuigen", vertelt ze. En ook dat was nog een hele strijd, merkte Kamerling. "Reformatorische christenen zijn vaak argwanend tegenover de media", legt ze uit. "Logisch, de berichtgeving is vaak negatief. Het was een van de redenen dat ik ermee begon. Er heerste toen een mazelenepidemie en het ging alleen maar over het inenten, nooit eens over de diepere overtuigingen van reformatorische christenen."

"Het gaat te vaak over de buitenkant, over rokjes en aan welke regels ze zich moeten houden. Ik wil de binnenkant laten zien." Van de reformatorische christenen weten we opvallend weinig, vindt Kamerling. "Terwijl het een belangrijk onderdeel is van onze christelijke cultuur", zegt ze. "Neem nu het bidden. Ze praten met God over examenstress, maar stellen ook lastige vragen over het leven. Dat vind ik zo mooi, de hechte band met God die deze jongeren ervaren. Dat komt eigenlijk zelden aan bod."

Omdat 'Na de zomer' een korte documentaire is, komt het studentenleven van de jongeren weinig aan bod. "Dat is een bewuste keuze", vertelt Kamerling. De film is gemaakt voor Teledoc Campus en mocht daardoor niet langer dan een half uur duren. "We richten ons daarom vooral op de verwachtingen die de jongeren vooraf hebben, die zijn vaak nog spannender dan wat er daadwerkelijk gebeurt." Voor wie zich toch afvraagt hoe het de jongeren tijdens hun studie vergaat, heeft Kamerling goed nieuws. "We blijven ze volgen, we willen zeker nog een vervolg maken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden