Een eensgezind gezin, hoe krijg je dat voor elkaar?

MAAIKE BEZEMER

Hoe maak ik van mijn gezin een gezellig geheel, wil een vader weten. Of het nou gaat om uitjes of eten: de kinderen zijn zelden eensgezind.

Stel ik voor om te zwemmen, is er altijd wel één van de drie die niet mee wil. Zullen we even de stad in? Nee! Ja! Nee! Gaan we naar Frankrijk of Engeland op vakantie? 'België!'"

Het lijkt hem ideaal als het gezin wat vaker tot breedgedragen besluiten komt.

"Uit welk boek zal ik voorlezen, dat of dat? Nee, die ándere! Nee, een verhaaltje uit je hoofd." Ook over het eten zijn ze nooit allemaal tevreden. "Als we macaroni gaan eten, dan wil een van de kinderen geheid zonder saus. Of helemáál iets anders, zoals pannekoeken."

Jeroen de Jong is ook vader van drie. Hij geeft vadercursussen - vaak eindigend rond een kampvuur - schrijft boeken en blogs onder de naam de Praktijkvader. Het vader-zijn voelt voor hem als de belangrijkste taak in zijn leven, iets wat je niet wil verprutsen. Zijn belangrijkste tip, bij alles eigenlijk, maak er het beste van met moed en humor.

Deze vader moet zijn kroost warm zien te krijgen, vindt De Jong. "Als je zelf enthousiast bent over een middagje in de stad, neem ze dan mee in je plezier." Dat lukt vooral als het ook echt leuk is voor iedereen, denkt De Jong. "Anders wordt het een lange, zware middag."

De Jong zal nooit beloften doen om een morrend kind over de streep te trekken. "Ik zeg hooguit in het algemeen: we doen ook weleens dingen die jij leuk vindt. Maar ik zeg niet dat we volgende keer naar de speeltuin gaan, of naar McDonald's. Dan ben ik ze eigenlijk aan het omkopen. Bovendien moet ik die beloften dan ook allemaal onthouden."

Wil vader ze meehebben omdat het hoort en omdat de buitenwacht verwacht dat hij met het hele gezin komt opdraven? "Dat is niet echt een goede reden", zegt De Jong. "Vindt hij het fijn om dingen samen te doen? Dat is mooi." Overigens zijn kinderen best vlot te enthousiasmeren, is zijn ervaring. "Thuis noemen wij dat de wet van Noek, onze middelste. Hij wil nooit mee naar het bos, maar als hij er eenmaal is, wil hij niet meer mee naar huis."

Toch ziet de Praktijkvader ook dat sommige dingen nu eenmaal samen moeten. Omdat je als gezin een team vormt. "Als wij thuis samen opruimen, kan iedereen daarna leuke dingen doen."

En kinderen moeten verantwoordelijkheid leren nemen. Dus ook af en toe mee naar oma of eten wat de pot schaft. "Ik doe vaak de boodschappen en dan bepaal ik dus wat we eten. Als het eenmaal op tafel staat, heeft het geen zin meer om te protesteren."

Jeroen de Jong vindt het leuk om ze af en toe iets nieuws te laten proeven. "Ook hier helpt het als ik enthousiast ben en zorg dat het gezellig is!" Hij is er gelukkig relaxter onder dan toen ze peuter waren. "Laat die saus een keer zitten. Ze kunnen best groot worden op bonen en rijst. En we voelen ons, na die uren in de keuken en de supermarkt misschien ook wat al te snel tekortgedaan. Dat is nu eenmaal de directheid van kinderen. Ze hebben gewoon even geen zin in saus. Ze bedoelen heus niet: jij bent stom en je kunt niet koken."

Dan het bezoek aan oma: dat valt in te leiden. "Misschien kunnen ze wat meenemen zodat het daar wat minder saai is?" Neem voor grote dingen, zoals een vakantiebestemming, nog meer tijd. "Ga er met z'n allen voor zitten. Dit is het budget, dit is het vervoermiddel, wat wil iedereen, alle wensen open op tafel. Hoe ouder ze zijn, hoe beter het lukt. Ik vind het ook wel interessant om mijn eigen vakantie-ideaal los te laten. Misschien komt er wel iets beters uit voort."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden