Weblog

Een ecodorp naast mijn deur

Een ecodorp op deze plek zal de wereld beslist een beetje mooier maken. Maar welke vieze verrassing zit er onder de betonplaten... Beeld Ecodorp Bergen
Een ecodorp op deze plek zal de wereld beslist een beetje mooier maken. Maar welke vieze verrassing zit er onder de betonplaten...Beeld Ecodorp Bergen

Bergen, dat dorpje aan de duinrand, blijft boeien. Het is niet alleen favoriet bij zee- en zonzoekers, en bemind door kunst- en cultuurliefhebbers, maar geliefd door groen volk. Dat kan er binnenkort terecht in een eigen ecodorp.

Deze week, donderdag, ging de kogel door de kerk. Na jaren denken en delibereren moest duidelijk worden wie de nieuwe eigenaar zou worden van wat in de volksmond het voormalige Vliegveld Bergen heet. En zowaar, wat geen buitenstaander eigenlijk verwachtte, gebeurde: Ecodorp Bergen mocht bij de notaris de handtekeningen zetten.

Ecodorp, geïnspieerd door ecodorpen elders in de wereld, moet bewoners trekken die natuur en cultuur met elkaar in evenwicht brengen. Alleen die zin al maakt duidelijk dat Bergen daar de natuurlijke 'haven' voor is. We hebben er immers al zo'n 65 jaar de vrije school, gebaseerd of het antroposofische gedachtengoed, dat ook veel met natuur en cultuur van doen heeft. Aan cultuur heeft Bergen, met zijn rijke historie vol schilders, dichters en componisten, bepaald geen gebrek. En aan natuur, met de breedste duinenrij van het land, al evenmin.

Zoals trouwe lezers van dit weblog weten, heeft Bergen inmiddels ook een energiecoöperatie die voor louter groene stroom gaat, en ben ik zelf nu betrokken bij een coöperatie voor een glasvezelnet dat onze communicatie op het niveau van de nieuwe tijd zal brengen. Ook daar past een door leden zelf gefinancierd ecodorp prima bij.

Overigens had Bergen Energie ook plannen voor het terrein, maar dan om er een zonneweide van te maken. Dat gata nu weliswaar niet door, maar zonnepanelen zullen er denk ik toch wel komen, op de ecohuizen...

Kortom: spreekt 'samen doen, samen groen' u erg aan, kom dan naar Bergen. Op zijn minst voor een inspirerende vakantie. Want inspirerend, dat is dat dorp van mij echt!

Oud vuil
Overigens is nog wel een kleine, nuchtere kanttekening op zijn plaats. Het voormalige vliegveld, en vooral het aangrenzende voormalige militair opslagterrein, waar in de warme oorlog (van 40-45) bommen vielen en waar in de koude oorlog vermoedelijk ook atoombommen hebben gelegen, bestaat uit veel vervuild terrein.
Het vliegveld, deel van de ecologische hoofdstructuur, blijft natuur. Ecodorp komt op het oude opslagterrein en mag dus om te beginnen de troep van de vroegere gebruikers opruimen. Het is te hopen dat dit niet een gigantische financiële tegenvaller gaat worden...

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden