Een échte ster

George Clooney was even in Nederland en iedereen was van slag. Hij onderging het charmant als altijd.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

Starstruck. Voor dat fenomeen bestaat geen goed Nederlands woord. Dat komt natuurlijk doordat we hier geen echte sterren hebben om volkomen van in de war te raken. Dat bleek maar weer eens tijdens het bliksembezoekje dat George Clooney afgelopen week bracht aan de hoofdstad. Onze eigen poldersterren maakten als giechelende schoolkinderen hun opwachting om hem de hand te schudden. Zelfs Linda de Mol, die toch het meest in de buurt komt van wat je een Hollandse ster zou kunnen noemen, zei na afloop van haar ontmoeting: "Ik had een hartslag van tweehonderd. Wat heel kinderachtig is, als je 51 bent. Maar ja, het is toch George. Toen hij gedag zei, had-ie me al." Dan ben je dus starstruck.

George was hier om geld en aandacht te vragen voor zijn stichting Not On Our Watch, die al jaren de uitzichtloze burgeroorlog in Zuid-Soedan op de agenda houdt. Hij was eregast op het Goed Geld Gala van de Postcodeloterij. BN'ers die ook iets doen met een goed doel mochten hem vooraf ontmoeten - Loretta Schrijver was er voor het WNF, Eric Corton voor het Rode Kruis, Nicolette Kluijver voor Stop Aids Now en Lucille Werner voor haar eigen foundation

Allemaal waren ze even extatisch na de ontmoeting. Quinty Trustfull, die net als Martijn Krabbé en Nicolette van Dam de Postcodeloterij vertegenwoordigde, had zomaar heel lang met hem staan praten: over haar programma 'Koffietijd' en de sneeuw in New York en toen had iemand gezegd dat hij weg moest en toen zei George dat hij dat jammer vond en toen dacht Quinty: oooooh, hij is leuk!

U ziet: George snapt het spel door en door. Hij weet wat hij charmant glimlachend moet doorstaan om aandacht en geld te krijgen voor zaken die hij écht belangrijk vindt. Bij Humberto Tan (die dan wel omroepman van het jaar is, maar niettemin met open mond naar George zat te staren) mocht hij wel een kwartier lang praten over Zuid-Soedan. In ruil lachte hij daarna sportief om oude filmpjes waarin hij nog ontzettend raar haar had en diste hij grappige anekdotes op over zijn vrienden Matt Damon, Brad Pitt en Sandra Bullock.

Ondertussen verliest hij niet uit het oog wat het fundament is onder zijn roem: de miljoenen vrouwen - en vlak ook de mannen niet uit - die over hem dromen. Antje Buisman is zo'n fan. Ze vertelde dat ze lijdt aan een ernstige ziekte waarvoor ze maandelijks onder narcose moet en dat doorstaat door te dromen over George. Het zou ongemakkelijk kunnen voelen, het idee dat een wildvreemde over je fantaseert. Maar George pakte het op alsof het de normaalste zaak van de wereld is, zonder arrogant over te komen. Antje kreeg een knuffel en complimenten voor haar moedige verhaal. Het klonk volkomen oprecht.

Natuurlijk is hij een goede acteur, maar zó goed kan hij toch ook weer niet zijn? Een sympathieke superster, what else?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden