Een echte politieke durfal brengt een eigen blad uit

Sinds we tv-bekendheid Gordon begin september het Torentje zagen binnenwandelen voor een 'informele ontmoeting' met Mark Rutte, weet iedereen: onze premier heeft tijd over.

Gordon nam een suikervrije taart mee, die, aldus een bericht op zijn Facebook-pagina, 'enorm in de smaak viel'. De woordvoerder van de premier liet in een reactie weten dat 'de twee wel vaker contact hebben'. Waarvan akte.

Met die kennis is het niet verwonderlijk dat damesblad Margriet vorige week in de schappen lag met de tekst: 'Gasthoofdredacteur Mark Rutte'. De premier krijgt talloze verzoeken om een evenement op te leuken of ergens een woordje te doen. Vele wijst hij af. Maar tegen Margriet kon de premier geen nee zeggen. De uitnodiging lag er al twee jaar en de echte hoofdredactrice was, aldus Rutte, 'nogal vasthoudend'. Bovendien lag het blad vroeger bij hem thuis op de leestafel. Dat schept een band.

Wat leert deze Margriet ons? Rutte heeft geen nieuwe vrienden gemaakt in de politiek, vertelt hij in een 'persoonlijk interview'. "Het zijn wel leuke mensen hoor, politici. Een Emile Roemer bijvoorbeeld, die mag ik heel graag. Hij deugt." Zijn favoriete tv-programma is 'De Wereld Draait Door' en hij luistert naar klassieke muziek. Hij drinkt cappuccino zonder suiker om er vervolgens 'als een echte Amerikaan' mee over straat te lopen en eet Gado Gado en Rendang Daging. Daar zal de lezer het mee moeten doen.

Gordijnen dicht

Het is niet de brave inhoud die verbaast, maar het moment van verschijnen. Meestal werken politici aan dit soort projecten mee als de stembusgang nadert. Wie herinnert zich nog de editie van Margriet die begin 1998 verscheen ter ere van de zestigste verjaardag van het blad? Gasthoofdredacteur was Rita Kok, vrouw van. Terwijl de verkiezingen naderden, mocht mevrouw Kok de Margriet vullen met haar favoriete winkels rond het Binnenhof en de mode-ontwerpen van haar dochter. Het PvdA-campagneteam zal tevreden achterover hebben geleund.

Soms gaat het mis. Rutte wil niet graag herinnerd worden aan zijn openhartige interview met dat andere vrouwenblad, Viva, in 2006. Ja, hij, de VVD-lijsttrekker bij de komende verkiezingen, liep weleens naakt door het huis, 'met de gordijnen dicht'. Of hij wel eens iemand zwanger heeft gemaakt? "Nee, tenminste niet dat ik weet." Of hij homo is: "Nee. Ik had het liefst bi willen zijn, dan krijg je de hele wereld achter je aan." Deze krant riep dit interview uit tot een van de dieptepunten van de campagne. Nog net iets erger was de uitspraak van Rita Verdonk: "Als Jan Marijnissen onder de tram loopt, blijft er niets van de SP over."

Rutte was dus bereid de verkoopcijfers van de nieuwste Margriet wat op te krikken. Dat deed Gerda Verburg toch beter, dacht ze zelf. De CDA-minister van landbouw bracht begin 2010, met de stembusgang in het vooruitzicht, gewoon haar eigen blad uit, de glossy Gerda. Oplage: 830.000 stuks. Kosten: 4 ton, opgebracht door de belastingbetaler. Geweldige verkiezingsstunt.

Verspreid over 52 pagina's neemt Verburg de lezer mee 'langs boeren waar we trots op kunnen zijn', 'langs de kracht van goed en gezond eten'.

Egoglossy

De minister had kennelijk de Tweede Kamer onderschat die in een debat hierover gehakt maakte van Gerda: 'Een blaadje ter promotie van het CDA' (SP), 'egoglossy' (D66), 'een kostbare knipoog van de propagandamachine van het kabinet' (VVD).

De minister kreeg een motie van treurnis te verwerken, een ambtenaar moest het veld ruimen. Had Verburg maar voor Margriet gekozen.

Tweets van deze week:

1."Roemer: 'Het kabinet verliest meer onderdelen dan de #Fyra'." @FarshadBashir

2."Niet te geloven, bij de begroting OC&W meer dan 50 moties. Je kunt dan dus spreken over 50+ moties." @HenkKrol

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden