'Een echte patriot draagt een wapen, ook in de EU'

Pistolen, revolvers, automatische wapens, munitie en handgranaten liggen uitgespreid op een tafel in het kantoor van Korps Landelijke Politiediensten. De wapens zijn aangetroffen in een opslagruimte in Nieuwegein.  Beeld ANP
Pistolen, revolvers, automatische wapens, munitie en handgranaten liggen uitgespreid op een tafel in het kantoor van Korps Landelijke Politiediensten. De wapens zijn aangetroffen in een opslagruimte in Nieuwegein.Beeld ANP

De EU legt vuurwapens aan banden. Maar enkele oostelijke lidstaten willen juist meer burgers met wapens zien.

Een schietbaan in iedere gemeente, dat is het jongste idee van het Poolse ministerie van defensie. Het voorstel ligt bij het parlement, samen met een ontwerpwet die het makkelijker maakt vuurwapens aan te schaffen. "Dat Polen wapens mogen dragen, hoort bij het idee van het Poolse patriottisme", aldus de auteurs van het wetsvoorstel dat op een ruime meerderheid kan rekenen. Op dit moment hebben 193.000 Polen een wapenvergunning. Binnen een jaar moeten dat er 100.000 meer zijn.

Daarmee gaat Polen recht tegen de Europese trend in. In maart vorig jaar besloot het Europees Parlement met grote meerderheid de richtlijn voor wapenbezit aan te scherpen. Wapenbezit is daarmee beter te controleren. Jagers mogen geen semi-automatische wapens meer gebruiken en wie een wapen wil kopen, moet een psychologische test ondergaan. Ook wisselen de landen data uit, zodat de wapens beter traceerbaar zijn.

Symbool van vrijheid

Polen is niet het enige land waar deze richtlijn slecht is gevallen. "Vervloekte marxisten", gromt de Tsjechische Pavel Cerny als het Europarlement ter sprake komt. De ex-politieman geeft leiding aan de Academie voor Zelfverdediging. Hij zamelt handtekeningen in voor een petitie die zijn regering oproept zich teweer te stellen tegen het 'dictaat van Brussel'. "Wapens zijn een symbool van onze vrijheid", zegt hij op een Praagse schietbaan.

Waar Nederland de grote voorvechter was van scherpere EU-regels, was Tsjechië de grote dwarsligger. Het land heeft een forse wapenindustrie. 300.000 Tsjechen bezitten 800.000 legale vuurwapens. Een groot deel daarvan is semi-automatisch. 240.000 mensen dragen een vuurwapen uit zelfverdediging.

Wordt het niet gevaarlijk op straat met zoveel wapens? "Tsjechië is het op vijf na veiligste land ter wereld", meldt Cerny. "Als je legale wapens wegneemt, maak je het ordelievende burgers onmogelijk zich te verdedigen tegen misdadigers."

Terrorisme

Het belangrijkste argument van de Europese Commissie om vuurwapens te verbieden, is terrorisme. Maar terroristen gebruiken geen legale wapens, meent Cerny. "Ze vallen steeds vaker soft targets aan. Geen zwaarbewaakte vliegvelden, maar een café. Bij ons zit statistisch gezien in elke metro iemand met een wapen die een gangster, een terrorist of een geestelijk gestoorde kan stoppen. Bij jullie niet."

Volgens hem is de Tsjechische wapenwet de beste ter wereld. Iedereen mag met een samoerai-zwaard rondlopen. Voor een vuurwapen moet je van onbesproken gedrag zijn en een examen afleggen. Met vergunning mag een Tsjech onbeperkt vuurwapens aanschaffen en over straat met een uzi in de aanslag.

Maar voor West-Europa is het volgens hem te laat voor het Tsjechische model. "Daar lopen duizenden vijanden van de staat rond, mensen die onze cultuur en democratie niet accepteren. Die zou je dan ook legaal een wapen moeten geven."

En voor de slechte verstaander: "Wij hebben geen probleem, want wij hebben geen moslims."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden