Een echte haven op de Hiswa

Watersporttentoonstelling Hiswa van 1-10 maart, in de Rai in Amsterdam. Dagelijks geopend van 10-18 uur. De laatste vier dagen kunnen Hiswa-bezoekers ook de FietsRai en het Duikpaviljoen bezoeken. De toegang bedraagt ¿20,- per persoon, voor houders van een CJP, Pas 65 en kinderen van 4-11 jaar ¿12,50.

JAN ZEEGERS

Vanzelfsprekend zijn er ook boten, héél veel boten. De bouwers willen die aan de vooravond van het nieuwe vaarseizoen graag tonen aan de 100.000 bezoekers. Er zijn van die mooie, grote, witglimmende zeilschepen, waarop je eigenlijk niet achter het stuurrad kan staan zonder zo'n witte maritieme lefpet op. Maar ook kleine zeilbootjes met een kajuitje waarin slechts twee slaapplaatsen, die je op een aanhanger mee naar je Zuid-Europese vakantieland kunt nemen. En motorschepen natuurlijk, van mobiele het hele jaar door bewoonbare tweede woningen tot kleine open bootjes voor dagtochtjes.

Voor het klassieke werk is er een Traditioneel Paviljoen, waar het accent ligt op houtbouw, platbodems en klassieke motorschepen, zoals een Zweeds exemplaar uit 1926, waar sinds 1926 nog niets aan de houten romp is vernieuwd. In de sector platbodems een (stalen) Lemsteraak en dito Staverse jol en in hout een Giethoornse punter. Die worden nog gebouwd op dezelfde manier als een paar honderd jaar geleden. Ook in hout een vroegere Friese 'vrachtwagen van de natte wegen', een tjotter met een grootste lengte van maar 4.80 meter, voor het eerst sinds 1916 weer nieuw gebouwd door Pier Piersma in Heeg, helemaal volgens het gepiekte model van de beroemde bouwer Eeltje Holtrop van der Zee. (Overigens heeft de jeugdherberg in Heeg nog een tiental tjotters, die worden gebruikt om jongeren te leren zeilen.)

Voor mensen die twee dagen achter elkaar naar de beurs willen, bestaat de mogelijkheid te overnachten en ontbijten (van ¿65,- af) op in de Amstel afgemeerde tjalken en klippers: tot passagiersschepen omgebouwde vroegere zeilende vrachtvaartuigen.

Er zijn ook voordrachten en lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Om er een paar te noemen: kapseizen en overleven in bitter koud water; stormde het vroeger harder dan nu?; avonturen met een kleine boot; avontuur: stormen, piraten en de keerzijde van een tropisch Bounty paradijs - een wereld onder zeil en een mini-meteocursus: weer wind en wolken. Maar ook over meer technische zaken en wedstrijdzeilen, zowel op de plas als op zee.

Centraal in de tentoonstelling bevindt zich een haven, waar kinderen echte zeillessen kunnen krijgen. Gediplomeerde instructeurs geven de lessen in optimisten (jeugdzeilboten), die hun wind krijgen van acht grote ventilatoren. En als dat bevalt, wie weet kunnen ze dan in de zomer wel naar een zeilkamp.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden