Een echte clown is geen griezel

reportage | Nu een stel 'horrorclowns' voorbijgangers de stuipen op het lijf heeft gejaagd, gaat de professionele clown Funny even niet met een rode neus over straat. 'Ze zetten alle clowns in een kwaad daglicht.'

Ze is al vijftien jaar Clown Funny, maar voor het eerst in haar leven durft ze niet geschminkt op pad te gaan. In alle vroegte stapt Mariska Stout (41) gistermorgen in Oldenzaal in haar auto. Haar kostuum draagt ze wel, de rode neus en lippen laat ze liever even achterwege.

Ze heeft het moeilijk met alle onrust rond de horrorclowns, die sinds dit weekeinde in Almere en Oss hun griezelige witgeschminkte kop opsteken. Gekleed in clownspak en bewapend met een mes jagen ze, naar Amerikaans voorbeeld, kinderen de stuipen op het lijf.

Stout weet ook niet wat haar onderweg te wachten staat. Hoe reageren mensen als ze haar zien? Misschien wel agressief. "Ik heb hier nog nooit over hoeven nadenken", biecht ze op.

Na een rit van een paar uur grimeert Stout zichzelf om als Funny op te treden in het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Het VU heeft haar ingehuurd omdat het ziekenhuis op de dag af zijn vijftigste verjaardag viert.

Clown Funny slaat geen enkel kind over. Ze gaat langs de kinderafdeling op de negende etage en looptverschillende kamers binnen. Ook bezoekt ze Ronald McDonald Kinderstad, van het gelijknamige Kinderfonds en vernoemd naar de mascotte van fastfoodketen McDonald's. Clown Ronald zelf is in Kinderstad trouwens nergens te zien. Vanwege de horrorclown-hype voorlopig ook niet in de Amerikaanse en Nederlandse hamburgerrestaurants, zo maakte McDonald's gisteren bekend.

In Kinderstad kunnen kinderen zich vermaken met voetbal, games, internet, vliegtuigen spotten, dj'en, knutselen of spelen in de Barbiehoek; even vergeten dat ze ziek zijn. Daar helpt Clown Funny graag bij. Aanbeland in een ander gebouw van het omvangrijke ziekenhuis stalt ze haar kleurrijke hutkoffer uit in de polikliniek Kindergeneeskunde. Verspreid over de wachtruimte zitten wat plukjes kinderen met hun ouders. Verraste gezichten bij het zien van de bont uitgedoste clown. Een klein meisje kijkt haar moeder vragend aan.

Kinderen blij maken

Clown Funny - een roze, groen en paars fluwelen pak aan, mond en neus rood geschminkt, geel en blauwe streepjes onder haar ogen - haalt een langwerpige sliert uit de kist en kijkt lachend de ruimte rond. "Willen jullie een ballon?", vraagt ze twee blonde jongetjes. In eerste instantie staan hun ogen wat bedremmeld. Maar als hun vader ze goedkeurend toeknikt, bevestigen ze de vraag snel met een glimlach.

Op een van de uiteinden van de ballon blaast Funny haar wangen bol. "Nee, verkeerde kant", roept Max (5), de oudste. "Andersom!" "Zal ik mijn windmachine gebruiken?", vraagt de clown wijzend naar een flink formaat pomp. "Jaaaaa", klinkt nu ook Milan (3) enthousiast. Funny pompt lucht in de ballon, maar deze schiet los en het rubberen gevalletje schiet met enorme vaart door de wachtkamer. De jongetjes bulderen van het lachen.

Bij de volgende poging lukt het Funny de langwerpige ballon binnen enkele seconden te vervormen tot een hondje. Max en Milan staan versteld hoe snel dat gaat. De een krijgt nog een leeuw, de ander een papegaai. "Clowns zijn grappig ", zegt Max. Milan kan alleen naar zijn rubberbeest kijken. Hun moeder lacht: "Zo heb ik straks een huis vol huisdieren". Dan is het tijd om bloed te prikken.

Stout, eigenlijk opgeleid tot zwemlerares, vertelt dat er altijd wel één kindje bang is als ze op een feestje komt, of het nou in een ziekenhuis of op een bedrijfsfeest is. "Maar die heb ik zo weer om. Mijn doel is kinderen blij maken. Om ze te laten ontspannen. Zelfs oudere kinderen vinden een clown leuk."

Daarom vind ze het ook zo naar dat er nu een stel 'trieste figuren' in Nederland rondlopen die met bebloede mond en een bebloed mes kinderen angst aanjagen. Het liefst hoopt ze dat ze snel worden opgepakt. "Want ze zetten alle clowns in een kwaad daglicht", vindt Stout. "Ik hoop niet dat dit invloed heeft op de openheid van kinderen."

Volgens Stout komt de angst voor clowns vooral door enge films. Maar ook doordat sommige clowns zich helemaal wit schminken. "Dat lijkt net een masker, waardoor een kind de persoon erachter niet meer ziet. Ik schmink me bewust heel menselijk." Ze adviseert ouders hun kinderen te vertellen dat een griezelclown een rare meneer is en helemaal geen echte clown.

Plotseling klinkt er over de kinderpoli hard gehuil. Het komt uit het kamertje waar Max en Milan net met hun ouders naar binnen zijn gegaan. "Eigenlijk wil ik daar nu direct weer naartoe", zegt Clown Funny. "Om de jongetjes gerust te stellen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden