Een dwerg tussen de brandganzen

Voor vertrek naar Schiermonnikoog mailt de huurder die we aflossen, dat hij een dwerggans had gezien. De dwerg zat tussen de brandganzen, in gezelschap van twee kruisingen van dwerg- en brandgans.

Koos Dijksterhuis

Hoewel er vaak vogelaars in het huisje zitten, heeft geen huurder ooit een dwerggans gemeld. Ik heb die ook nog nooit op Schier gezien. Dwergganzen broeden in Lapland en Noord-Rusland. De Lapse trekken net als brandganzen naar Friesland, waar ze in de herfst bij Anjum rondhangen. Later in de winter trekken ze naar Zuid-Holland. Het zijn er tientallen, maar hun aantal groeit. Russische dwergganzen overwinteren op de Balkan. Dat deden de Lapse eerst ook, maar op de Balkan werden ze doodgeschoten.

Dwergganzen zijn echte familiedieren, en als er één wordt neergeknald, vliegen de anderen terug om te kijken waar hij blijft. Toen er in 1981 twee paar dwergganzen over waren, legde de Zweedse jager (!) Lambart von Essen dwergganzeneieren in nesten van brandganzen. De jonge dwerggansjes beschouwden de brandganzen als hun ouders en vlogen mee naar Anjum. Daar keek ganzenkenner Eddie Douwma ’s morgens uit zijn raam en zag hij tussen de brandganzen dwergganzen grazen. Het verhaal staat in het fraaie boek De dwergganzen van Anjum, van Erik van Ommen en Gerard Ouweneel.

Ganzen trekken in de lente naar waar ze leerden vliegen. De brandgans-pleegouders broedden in Midden-Zweden. Dus bracht Von Essen ze met hun adoptiedwergen vlak voordat die vliegvlug werden naar het Lapse broedgebied. Daar leerden de dwergganzen vliegen en daarheen keerden ze in de lente terug. Ondertussen broeden er weer tientallen paren. Eén dwerggans bleef bij de brandganzen. Hij zit op Schier. Ik ga zoeken!

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden