'Een duwtje in de rug mag best'

Monika Schmid. Beeld
Monika Schmid.

Jaloerse blikken van mannelijke collega's heeft ze nog niet gehad. Monika Schmid (44) is sinds een jaar hoogleraar Engelse taalkunde in Groningen, maar kwam niet op reguliere wijze aan die baan: ze solliciteerde via een beurs voor vrouwelijke wetenschappers.

"Zou een man zeggen dat ik op zijn positie zit, dan zou ik antwoorden dat er op de universiteit ook veel mannen op posities zitten die vrouwen hadden moeten krijgen", zegt ze.

Ze is niet hoogleraar geworden om haar geslacht, stelt ze fel. "De universiteit zegt niet: 'U mag deze functie bekleden omdat u vrouw bent, maar omdat u tot de top van onderzoekers uit uw vakgebied behoort'. De sollicitatie is heel competitief en de eisen zijn fors. Het is echt niet zo dat de eerste de beste vrouw binnen kan lopen en tot hoogleraar wordt benoemd."

Interne vacatures uitsluitend richten aan vrouwen, zoals haar universiteit bij twaalf hoogleraarsposten heeft gedaan, gaat Schmid te ver. Maar vrouwen via een vrouwenbeurs naar de top helpen, daar moeten we niet te moeilijk over doen, vindt ze.

"We moeten wat, anders duurt het tot 2066 voordat er in Nederland evenveel mannen als vrouwen hoogleraar zijn. Dan gaat veel talent en kennis verloren, want er zijn veel excellente onderzoeksters."

Maar waarom hebben die toppers geen topbaan? Deels door de geschiedenis, stelt Schmid. "Vrouwen zijn eeuwenlang ongelijk behandeld. Ze mochten in de meeste Europese landen tot het begin van de twintigste eeuw niet studeren."

Dat verleden werkt nog altijd door, legt ze uit. "Ik zou niet durven zeggen dat het old boys network eenachterhaald fenomeen is. Des te hoger je kijkt in de hiërarchie van de universiteit, hoe treuriger het voor vrouwen gesteld is."

Ook speelt mee dat Nederlandse vrouwen vaak in deeltijd werken, denkt Schmid. "Daardoor kunnen ze minder artikelen publiceren. Verder krijgen ze een zorgtaak toebedeeld en hebben ze weinig vrouwelijke rolmodellen." Wil je ze aan de top krijgen, dan moet je solliciteren aantrekkelijk maken.

En dat stempel dat je als vrouw bent voorgetrokken? Daar ben je volgens Schmid zelf bij. "Ik heb mijn waarde voor de universiteit snel bewezen door drie beurzen te verwerven van in totaal 2,5 miljoen euro. Dat geld heb ik niet gekregen omdat ik vrouw ben."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden