Een duik in de natte geschiedenis

Tijdlijn op het Rotterdamse Schouwburgplein. (FOTO MIRJAM VAN DER HOEK,HH) Beeld
Tijdlijn op het Rotterdamse Schouwburgplein. (FOTO MIRJAM VAN DER HOEK,HH)

Land en Water is het thema van de Week van de Geschiedenis, die vandaag begint. Het programma zit vol activiteiten.

Dat de geschiedenis van Rotterdam veel verder teruggaat dan het bombardement in 1940 spreekt voor zich. Maar wat weten we daar eigenlijk van? Wie weinig meer weet over de grote havenstad kan deze week worden bijgespijkerd op het Schouwburgplein. Daar ligt (tot volgende week zondag) het verleden van Rotterdam uitgerold. Een 250 meter lange tijdlijn toont hoogte- en dieptepunten van de stad.

Wie weet bijvoorbeeld dat Rotterdam rond 1930 de meeste cafés in Nederland bezat? De vele zeelieden hadden de keuze uit maar liefst 1300 kroegen. En dat de Hoogstraat zo heet omdat deze op de oorspronkelijke hoge dam ligt waar vroeger de rivier de Rotta stroomde? Wie weet dat de Rotterdamse culinaire specialiteit Uienboord gemaakt is van koeienuiers en vroeger veel werd gegeten? En waar komt het clublied van Feyenoord (’Hand in hand kameraden’) vandaan?

Zonder de drempel van een museum over te hoeven, krijgt de bezoeker van het Schouwburgplein al wandelend inzicht in Rotterdams verleden. Tekeningen van de eerste houten huisjes in 1270 (op de dam in de Rotta) en oude landkaarten sieren het doek. Steeds is de driehoekige vorm van de stad herkenbaar. Naast de afbeeldingen zijn gedichten van Vondel, Erasmus, Jules Deelder en stadsdichter Ramsi Nasr op het doek afgedrukt. Verhalen van getuigen van het bombardement zijn te horen in de kas op het plein, waar ook boeken en achtergrondinformatie zijn te vinden. De oplettende wandelaar zal het rood-witte patroon op het geschiedenisdoek herkennen als afzetlint, dat gebruikt wordt bij verbouwingen. Dit verwijst naar de vele bouwwerkzaamheden in Rotterdam. Ook het verleden van de stad is nog steeds in aanbouw.

Voor het volledige programma, zie: www.tijdpleinrotterdam.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden