Een dubbelganger van Rutte, zou iemand het merken?

Redactie: Nicole Besselink, Wilfried van der Bles en Bart Zuidervaart

Stel. Een saaie lijsttrekker ziet het vlak voor de verkiezingen niet meer zitten en verdwijnt plots van de radar. Paniek bij de spindoctor die met de handen in het haar besluit om dan maar diens flamboyante tweelingbroer als lijsttrekker op te voeren, in de hoop dat niemand het door heeft. Zou dat in Nederland kunnen gebeuren?

Het lijkt een volstrekt ridicule vraag, maar de hilarische Italiaanse film 'Viva la libertà', die nu in de bioscoop te zien is en om zo'n persoonsverwisseling draait, zet je er toch over aan het denken. Die opmars van de PvdA onder Diederik Samsom bijvoorbeeld. Lag dat nou aan dat korte kapsel, het strakke pak en het eerlijke verhaal? Of kon het een dubbelganger zijn geweest? En premier Rutte? Zou die niet af en toe een stand-in gebruiken zodat hij zelf even lekker piano kan spelen?

undefined

Annelies en Marlies

Nu weten we dat Samsom en Rutte geen tweelingbroers hebben, maar andere politici zouden hun taken best hebben kunnen splitsen. Annette Nijs bijvoorbeeld. De oud-staatssecretaris van onderwijs had haar tweelingzus Marlies naar voren kunnen schuiven toen ze na een interview met Nieuwe Revu over haar slechte verstandhouding met toenmalig minister Maria van der Hoeven in de problemen kwam. Al zei Nijs in datzelfde interview erg onafhankelijk te zijn. Ze vond Annelies en Marlies te 'samenklitterig' klinken, waarop ze zich als kleuter Annette ging noemen.

Een andere prominent met een dubbelganger achter de hand: Ab Klink. Zijn broer Huib is predikant. Handig bij een invalbeurt, want hij weet in elk geval hoe het is om een groep toe te spreken. Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is de helft van een tweeling. Mocht zijn broer af en toe eens bijspringen, dan zou dat de tomeloze energie van de Tukker verklaren. Of het nou gaat om problemen bij de Belastingdienst, hoge accijnzen op brandstof of fout parkerende onschendbare diplomaten: hij is altijd wel bezig om zijn tanden ergens stevig in te zetten.

undefined

Het ei van Nijpels

Van echte persoonsverwisselingen kwam het zover bekend niet op het Binnenhof. Het bleef bij door elkaar gehaalde namen, zoals die van de Kamerleden Ed Nijpels (VVD) en Erwin Nypels (D66). In een poging voor eens en altijd duidelijk te maken dat zijn naam met een ij moet, schreef Nijpels een brief aan de parlementaire pers met in de envelop een hardgekookt ei. Het werd er niet bepaald duidelijker op.

Zulke verwante namen zijn van alle tijden. Zo gaat het nu bij Jesse Klaver (GroenLinks) en Joram van Klaveren (ex-PVV) geregeld mis. En Madeleine van Toorenburg (CDA) en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg reageren onderhand bijna op elkaars naam. Dan hebben we het nog niet eens over de dubbele namen in de Tweede Kamer: twee keer Van Dijk, Dijkstra, Mulder, Vos en De Vries. En naast premier Rutte is er ook het Kamerlid Rutte. Lastig, maar tot meer dan onschuldige versprekingen leidt het niet.

Veel verder gaat het buiten de Haagse vierkante kilometer. Dictators als Jozef Stalin, Saddam Hoessein en Kim Jong-il zouden zich van dubbelgangers hebben bediend om vijanden om de tuin te leiden en aanslagen op zichzelf te voorkomen. Stalin zou zelfs vier invallers hebben gehad. Eén keer dachten anderen zo'n nep-Stalin te betrappen, wil het verhaal. De Sovjetleider stak bij een VN-vergadering eens een sigaar op. Toen een ander hem vroeg deze te doven, deed hij dat. De conclusie: dat kon de echte Stalin niet zijn.

undefined

De helft van een tweeling

1.Lea Bouwmeester (PvdA)

2.Hans Hillen (CDA)

3.Pieter Omtzigt (CDA)

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden