Klein Verslag

Een droogmolen opzetten, een empatische vraag stellen: zo heeft ieder zijn vak

Het was de dag na het Debat en ik kreeg hem niet omhoog. Telkens als ik de paraplu-armen tot halverwege had uitgeklapt, zakte hij weer ineen. Ik liep nog een paar keer om de droogmolen heen om te zien of ik ergens een greep had gemist, maar nee. Steeds sterker werd het zinkende gevoel dat ik deze wereld niet aankon.

Wie kan er nu geen droogmolen, van een gewoon courant merk, uitvouwen. Eerst had ik al moeite het gat in de grond te vinden; dat was door het woekeren van planten en onkruid geheel onzichtbaar geworden. Ik besloot een deel van de tuin – daar waar het gat vermoed kon worden – vrij te snoeien en was al twee vierkante meter op weg, toen ik het vond.

Ik plaatste de droogmolen – voor mij een nieuwe model – in het gat en sjorde zonder resultaat aan de armen. De hemel, de tuin, de boom, de heg en temidden daarvan een man in een existentiële crisis. Er stonden nog geen buren voor hun ramen.

Onhandigheid is een vloek. Het boren van een gat, het plakken van een band, het verbinden van een kabel via een dobbelsteen, voor mij kunnen zulke zaken uitmonden in een persoonlijk drama. Omgekeerd kan ik met stijgende bewondering kijken naar de ambachtelijke handelingen van een timmerman, elektricien of een loodgieter, en ik heb vrienden die al die gaven in zich weten te verenigen.

Een beetje schrijven kan ik en ook kan ik met empathie naar iemands gevoelens vragen.

“Wanneer heb je voor het laatst gehuild?” Dat is een mooie vraag als je iemand wilt leren kennen op je eerste afspraak en je al bent uitgepraat over lievelingskleuren en -bloemen en iemands plaats in de dierenriem.

Thierry Baudet leidde hem mooi in; hij keek naar de grond, plukte even in zijn baard, leunde met zijn elleboog op zijn statafel en stelde de vraag. Zijn gezicht etaleerde gemeende interesse, hoewel de onverhoedse vraag zijn tegenstrever uit balans had kunnen brengen. Baudets aanhang kon een zucht van bewondering over de durf van hun voorman nauwelijks onderdrukken.

Mark Rutte bleef roerloos. En antwoordde zonder bedenktijd. Gehuild had hij bij het overlijden van zijn vader, zijn broer en recent van zijn zus. Een afgemeten antwoord. Niet het antwoord waar Baudet nog mee kon spelen. Hij vroeg nog hoe recent dat was, van die zus. En toen Rutte antwoordde ‘vier jaar’, barstte Baudets aanhang in een hoongelach uit, terwijl Baudet ‘vier maanden’ verstond en alleen nog ‘gecondoleerd’ wist te zeggen.

Als zijn persoonlijke vraag bedoeld was om zijn tegenstander van zijn stuk te brengen, dan was de opzet mislukt. De granaat, als het er één was, plofte in het zand. Nog hing Europa aan een zijden draad. Misschien had Baudet op een opener antwoord gehoopt, gehoopt op tranen bij een boek, een film of een muziekstuk – dat had de toenadering vergemakkelijkt. Ik zou daar bij een eerste afspraak ook op gehoopt hebben, dat we dan over Roma hadden gesproken of Wagner, maar goed, ik stond niet in hun schoenen.

Ik stond in mijn tuin met een toegeklapte droogmolen en appte beschaamd naar mijn vrouw. “Ik zette m een keer op, ik weet niet precies meer hoe”, appte ze terug. Ik keek naar een instructiefilmpje op YouTube. Het was kinderlijk eenvoudig. Een kind kon... enfin.

Kleine Verslag

Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen. Lees meer afleveringen van zijn Klein Verslag op trouw.nl/kleinverslag.

Lees ook:

Rutte versus Baudet: al werd je er soms naar van, uitzonderlijke tv was het wel

‘Als jong meisje besloot ik na een eerste slechte ervaring nooit meer naar horrorfilms te kijken: waarom jezelf die stress en die hartkloppingen aandoen? ', schrijft recensent Renate van der Bas. ‘Toch heb ik woensdag het debat tussen Rutte en Baudet uitgezeten. Al werd je er soms naar van, uitzonderlijke tv was het wel.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden