Een dromerige Dag en Nacht

In museum Escher in Het Paleis in Den Haag hangt naast de wereldberoemde prent Dag en Nacht van M. C. Escher nu een lichtblauwe versie. Tot voor kort ging men er vanuit dat er alleen in wit, zwart en grijs uitgevoerde exemplaren van bestonden. Onderzoek heeft aan het licht gebracht dat Maurits Cornelis Escher (1898-1972) deze prent in 1938 speciaal heeft gemaakt voor zijn oudere halfbroer Berend (Beer) Escher en diens vrouw. In december 1968 gaf mevrouw Escher het werk cadeau aan het bestuur van de Parkflat Valkenburcht in Oosterbeek, een serviceflat waar het echtpaar jaren had gewoond, ’als herinnering aan mijn man’. Vervolgens hing de prent daar jarenlang in de bestuurskamer. Een paar jaar geleden kreeg het aan Escher gewijde museum de vraag of er belangstelling was voor dit lichtblauwe exemplaar. Daar waren toen de middelen niet voor, maar nu hebben de vrijwilligers die werkzaam zijn in de winkel van Escher in het Paleis het werk aangekocht voor het museum.

Escher maakte deze unieke lichtblauwe variant om zijn broer te bedanken. Beer Escher, professor in de geologie in Leiden, had hem ter inspiratie een lijstje toegestuurd met de nieuwste literatuur op het gebied van de kristallografie. De professor zag in de vlakvullingen in het werk van zijn broer parallellen met de kristallografie. Dag en Nacht, waarin zwarte vogels voor een daglandschap overgaan in witte vogels die ’s nachts vliegen, is één van de eerste werken waarin de vlakvulling een prominente rol speelt.

Hoewel Eschers prenten vaak niet genummerd zijn, is uit zijn correspondentie bekend dat hij van Dag en Nacht meer dan 650 exemplaren drukte, allemaal in zwart en grijs van twee blokken. In de nieuwe aanwinst is voor het grijze blok lichtblauw gebruikt, wat deze prent iets luchtigs en dromerigs geeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden