Een droef bericht van Kermit en Miss Piggy

Iedere nieuwsrubriek pikte het bericht op: Kermit en Miss Piggy zijn uit elkaar. Ze brachten het nieuws op Facebook - Kermit zou al een nieuwe vriendin hebben. Het toont maar weer wat een genie Jim Henson, de bedenker van de Muppets, was. De poppen zijn beroemdheden die hem moeiteloos overleefd hebben.

Speelgoedproducent Mattel probeerde ooit hetzelfde, met veronderstelde relatieproblemen van Barbie en Ken. Maar wie wordt er nu geraakt door die plastic perfectie? Terwijl het eigenlijk makkelijker zou moeten zijn je te identificeren met een anatomisch zo goed als correcte pop, dan met een kikker van vilt.

Kermit is dan ook veel meer dan de stof waarvan hij gemaakt is. Hij is de onzekere slungel uit het moeras, die op een dag een banjo voorbij zag drijven en begon te dromen van een carrière in de showbizz. Ook al heeft hij die dromen waargemaakt, hij zal het zelf nooit helemaal geloven. Hij blijft de boerenjongen in het verkeerde decor.

Miss Piggy is zijn tegenpool: een diva in het diepst van haar gedachten. En aanvankelijk ook alleen daar. Maar zij bewijst dat wanneer je halsstarrig blijft geloven dat je geweldig bent - al ben je een varken - iedereen uiteindelijk overtuigd raakt. Het bewijs daarvoor werd afgelopen juni geleverd toen ze een prijs kreeg van een centrum voor feministische kunst in New York. Oprichtster Elizabeth Sackler meent dat Miss Piggy een voorbeeld is voor jonge meisjes en daar is de diva het van harte mee eens. "Ik geloof dat iedere vrouw die zich verzet tegen de beperkingen die de maatschappij haar probeert op te leggen, een feminist is", reageerde ze toen ze de prijs ontving uit handen van niemand minder dan de beroemde Amerikaanse feministe Gloria Steinem.

Kermit en Miss Piggy zijn inmiddels wel gewend aan belangstelling uit intellectuele hoek. Drie jaar geleden werden ze geïnterviewd over hun dromen in het uiterst serieuze Duitse weekblad Die Zeit. Prachtige interviews, waarin Kermit onthulde dat hij een nachtmerrie heeft waarin hij naakt op een podium staat - als hij wakker wordt, blijkt dat voor een kikker geen probleem te zijn. Piggy vertelde hoe ze zich als 'achtergrondvarken' rücksichtslos had opgewerkt. Ze droomt ervan ooit over haar eigen land te heersen. "Zoals Meryl Streep in 'The Iron Lady' en Madonna in 'Evita'."

Ook de andere Muppets hebben dit niveau van antropomorfe perfectie bereikt: Fozzie, de komiek die nooit grappig is. Waldorf en Statler, de oude heren die iedere show gevat afkraken en toch avond aan avond op de beste plaatsen zitten, omdat ze de warmte van het theater niet kunnen missen. Trompettist Gonzo, die altijd op het cruciale moment de foute toon blaast.

Jim Henson had een feilloos gevoel voor de kleine onhebbelijkheden, de o zo herkenbare tragiek. De Muppets waren beslist op hun best toen hij zelf nog aan de touwtjes trok. Ze hebben later ook duidelijk minder werk afgeleverd. Het droeve bericht over Kermit en Piggy moet het publiek opwarmen voor een nieuwe reeks Muppetshows. Het promotiefilmpje dat al op internet te zien is, stemt voorzichtig hoopvol.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden