Recensie

Een draak, een feniks en Donald Trump als fabelwezen

null Beeld Floortje Zwigtman
Beeld Floortje Zwigtman

Een encyclopedie van fabelwezens uit verteltradities - van Griekse mythe tot aan indianenverhaal.

Floortje Zwigtman
Fabeldieren
Ill. Ludwig Volbeda. Lannoo; 92 blz. € 24,99. Vanaf 9 jaar.

Kan de uitdrukking dressed to impress voor een boek gebruikt worden? Bij dezen: ‘Fabeldieren’ gaat met een royaal formaat van bijna dertig bij veertig centimeter, een goudkleurige titel en veel prachtige, eigenzinnige kleurenillustraties indrukwekkend gekleed.

De titel omvat niet alles waar deze encyclopedie over gaat: naast fabeldieren (draak en feniks), ook mensachtige verhaalfiguren (heks en dwerg), half-om-halfjes (zeemeermin en centaur) en dieren aan wie toverachtige eigenschappen worden toegeschreven (kameleon).

Uit verteltradities van over de hele wereld - van de Griekse mythologie en indianenverhalen tot Russische en islamitische sprookjes - verzamelde Floortje Zwigtman fabelwezens en schreef levendige lemma over hun herkomst en eigenschappen. We lezen smakelijke beschrijvingen van de demon Mahaha, de kieteldood, die ‘poedelnaakt en gierend van de lach’ over de poolvlakte zwerft, over de dondervogel, die een walvis uit zee kan vissen, en de eenhoorn, “zó sterk en woest dat hij een olifant aan zijn hoorn kon rijgen als een augurk aan een cocktailprikker”.

Meer duiding en context

Bij de meeste wezens vat Zwigtman vooral samen wat er in oude verhalen over ze wordt verteld, een enkele keer staat zo’n verhaal er ook bij. Meer duiding en context, zoals in het lemma over de Braziliaanse figuur Saci Pererê, had het boek sterker gemaakt. Daarin legt ze uit dat deze figuur eerst een indiaanse jongen was, maar onder invloed van Brazilianen van Afrikaanse afkomst een donkerder huid kreeg en zijn rode muts en pijpje te danken heeft aan Europese kabouter-invloeden.

Ook blijven overkoepelende vragen liggen: hoe komt het dat bepaalde wezens, zoals de zeemeermin, wereldwijd bekend zijn? En waarom zijn zoveel fabelwezens samengesteld uit verschillende dieren?

Dat neemt niet weg dat ‘Fabeldieren’ een aantrekkelijk bladerboek is geworden, voor minstens de helft dankzij de verbluffende illustraties van Ludwig Volbeda: met een duizelingwekkende hoeveelheid piepkleine pennen- streepjes en warme, ingetogen kleuren wekt hij de vaak afschrikwekkende en soms beeldschone wezens gedetailleerd tot leven. Tussen de trollen staat overigens ook het hoofd van Donald Trump, maar dat hij een fabelwezen is, zal volgens het Witte Huis wel nepnieuws zijn.

Lees hier meer boekrecensies van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden