Een dorp gehuld in traangas

Betogingen tegen de Israëlische afscheidingsbarrière mondden ritueel uit in confrontaties met het leger. Er zijn al doden gevallen.

Halverwege de ochtend, zo’n paar keer per week, beklimmen twee groepjes de rotsachtige, met olijfbomen begroeide heuvel bij Ni’ilin. Het tamelijk onooglijke dorpje met 5000 inwoners ligt op de westelijke Jordaanoever, vlakbij de zogeheten Groene Lijn, de grens met Israël. Het ene groepje bestaat uit militairen, het andere uit Palestijnen, buitenlandse vrijwilligers van de Internationale Solidariteitsbeweging, en een handvol Israëliërs.

De betogers proberen de bulldozers tegen te houden, zowel lijfelijk als ook door het gooien van stenen. De militairen schieten terug met traangas en rubberkogels om de demonstranten te verdrijven. De bulldozers – en ander zwaar materieel – werken intussen gestaag door aan nog weer een stuk ’afscheidingsbarrière’. Af en toe blaast de wind het traangas richting het dorp, waarop de ongelukkige bewoners hun huizen in vluchten.

Toen de demonstraties in mei begonnen op de verder vrij tamme Westoever, hadden ze veel weg van politiek theater. Maar de reactie was dodelijk. Verleden maand werd een Israëlische commandant op video vastgelegd toen hij een geboeide en geblinddoekte Palestijn bij de arm hield, terwijl een van zijn soldaten de man in de voet schoot met een rubberkogel. De commandant en de schietende soldaat werden uit hun functie ontheven en moesten voorkomen voor de krijgsraad wegens wangedrag.

Maar Israëls Hooggerechtshof heeft die krijgsraad opgeschort. Het hof buigt zich nu zelf over een beroep waarin de twee worden beschuldigd van een veel ernstiger vergrijp, met mogelijk celstraf. Ironisch genoeg was het leger meer in verlegenheid gebracht door dit incident dan de dood van twee tieners afgelopen juli, toen de militairen echte kogels op de betogers afvuurden. Verleden week dinsdag werd een tienjarig jongetje gedood. Deze maandag raakte een geestelijk gehandicapte Palestijn zwaar gewond.

De strijd van Ni’ilin begon eigenlijk met geheel legale middelen. „In juli 2007 beval het Hooggerechtshof het leger om het hekwerk verder van het dorp vandaan te plaatsen”, vertelt Avner Pinsjoek van de Vereniging voor Burgerrechten in Israël, „om zo de boeren toegang tot grotere delen van hun landerijen te geven.” Maar intussen is het ’Volkscomité’ van het dorp er al op uit om de aanleg van de barrière op enig gedeelte van de 2500 hectare aan resterende landbouwgrond van Ni’ilin tegen te houden, zegt woordvoerder Hindi Masleh.

„Tweeduizend hectare zijn in 1980 geconfisqueerd voor de bouw van Israëlische nederzettingen die zijn opgericht in strijd met het internationaal recht. Nu pikt het leger nog eens een kwart in van wat over is, voor de aanleg van de barrière.”

De protesten worden aangewakkerd door plannen van het leger om het dorp aan drie kanten in te sluiten en de enige uitgang te controleren. „Het verandert Ni’ilin in een grote gevangenis”, klaagt Masleh. „We weten wat ons te wachten staat en daarom zijn we zo hardnekkig in ons verzet. Het is de enige manier om de wereld te laten weten wat voor onrecht ons hier wordt aangedaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden