Een doolhof om bouwvakkers in spe te testen

Scholieren in de grootste escaperoom ter wereld in Eindhoven proberen een weg naar buiten te vinden.Beeld Maikel Samuels

Nederland heeft meer handige handjes nodig. Bouwend Nederland doet een versierpoging met 's werelds grootste escaperoom.

Joelend storten de scholieren van het Broeckland College uit Breukelen zich op twintig houten huisjes in het Eindhovense Klokgebouw. De oude bakelietfabriek is gisteren omgetoverd tot grootste escaperoom ter wereld, een gigantisch doolhof waaruit de leerlingen moeten ontsnappen.

De stoffige fabriekshal is donker. De tl-buizen onder het golfplaten dak staan uit. Een paar ledlampen schijnen omhoog. Langzaam veranderen ze van kleur: blauw, rood, geel.

Kriskras liggen de bouwsels verspreid. Sommigen vierkant, anderen rond of golvend van vorm. Het ruikt er naar nieuw hout.

Personeelstekort

Het initiatief voor dit doolhof komt van Bouwmensen, een opleidingsinstituut voor vaklui. Branchevereniging Bouwend Nederland sponsort de zaak. Het land heeft extra handjes nodig, zeggen ze daar. Werkgevers vrezen een personeelstekort.

Na de crisis verloren 200.000 bouwvakkers hun baan. Nu is de crisis verleden tijd. Dit jaar komen er 17.000 bouwvakkerbanen bij, meldde het UWV eerder deze maand. De komende vijf jaar is er plek voor 40.000 nieuwe vaklui, becijferde het Economisch Instituut voor de Bouw.

Het aantal banen voor bouwvakkers en technici nadert de komende jaren het niveau van voor de crisis. Extra scholieren zijn nodig. Maar dan moeten ze wel weten wat je met handige handjes allemaal vermag.

Het idee is simpel. De ontsnaphuisjes zijn in elkaar getimmerd door 200 mbo-studenten van Bouwmensen. Het opleidingsinstituut wil maar zeggen tegen de aanwezige scholieren: dit kunnen jullie misschien ooit zelf maken.

Bouwmensen wil de leerlingen in het Klokgebouw ook laten zien dat bouwen meer is dan stenen stapelen. Er is creativiteit voor nodig, samenwerking ook. En technisch vernuft. Om dat alles te leren moeten de scholieren zich wel inschrijven voor een vakopleiding.

Het plannetje lijkt te werken. De leerlingen beginnen enthousiast de huisjes te inspecteren en aan deuren te sjorren. De ruimte vult zich met geluid. De enige twee dames uit de klas zijn wat behoedzamer dan de jongens. Eerst eens van een afstandje toekijken, daarna pas handelen.

Eveline Snijderveld (15) wil later binnenhuisarchitect worden, zegt ze. Deborah van Geel van bijna 16 gaat voor een carrière als meubelmaker. "En dan ga ik niet werken voor Ikea of zo. Ik wil een eigen zaak."

De meisjes houden van werken met hun handen. "Dan kan ik mijn creativiteit kwijt", zegt Deborah. Ze wil het liefst met hout werken: "Daar word ik rustig van."

Ontsnappingskamertjes

De klas van Deborah en Eveline is een van de vele die de komende tijd de ontsnappingskamertjes in Eindhoven gaan bezoeken. Later worden de huisjes ook nog elders in het land geposteerd.

Terwijl klasgenoten nog volop bezig zijn een van de huisjes open te breken, zien de twee meisjes aan de zijkant van ervan een kluis hangen. Die kluis zit dicht met een hangslot. Ernaast hangt een UV-lamp.

Met de lamp schijnen Deborah en Eveline wat rond de deurpost, een code verschijnt: 869. De combinatie klopt, het hangslotje gaat open. Met de sleutel uit de kluis gaat de deur van het kot open. Nu rennen de meisjes voorop.

Eenmaal in het ronde bouwsel duikt Deborah meteen onder een bureau. Erop ligt een magneet, eronder openbaart zich een nieuwe puzzel. Een van de jongens uit de klas schuift de magneet op het bureau rond, zodat een ander magneetje dat aan de onderkant kleeft, meebeweegt. Deborah geeft aanwijzingen: "Links, rechts, een stukje verder nu. Stop!"

Eveline is ondertussen doorgelopen. Overal in het huisje zijn plastic buizen verstopt. De mannen zoeken de buizen, Eveline verzamelt ze. Samen vormen de buizen een nieuw raadsel.

Eenmaal opgelost, geven beide puzzels een nieuwe code: 4083. Hij klopt, de achterdeur van het kot gaat open. Een escaperoom geslecht, op naar de volgende.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden