Recensie

Een dode schrijver in de Amstel

Robbert Welagen - Nachtwandeling Beeld RV

Thrillerelementen zaten altijd al in de romans van Robbert Welagen, zoals in zijn laatste roman ‘In goede handen’. 

Daarin komt een over het vaderschap twijfelende dertiger zijn dubbelganger tegen en besluit hem te achtervolgen. Of in ‘Het verdwijnen van Robbert’, waarin een schrijver genaamd Robbert na het succes van zijn debuut besluit uit zijn eigen leven te verdwijnen.

Hadden die literaire romans ook een magisch kantje, nu waagt Welagen zich aan een felrealistische thriller, beter gezegd: een detective. Hij is niet de eerste Nederlandse ‘serieuze auteur’ die zo’n uitstapje maakt. Denk aan de broers Daan en Thomas Heerma van Voss, aan Pauline Slot en aan ‘Dagboek uit de rivier’ van Frederik Baas (alias Jan van Mersbergen).

Net als die laatste twee situeert Welagen zijn detective in de literaire wereld van de Amsterdamse grachtengordel, die wordt opgeschrikt door de moord op de 63-jarige auteur Jacob van Herwijnen. Zijn ontzielde lichaam wordt in de Amstel aangetroffen op de ochtend na de uitreiking van de Sebriko Literatuur Prijs. De dode Van Herwijnen, ‘de Jonathan Franzen van de Lage Landen’, won die prijs voor zijn roman ‘Iemand in het bijzonder’.

Het is nogal een schok, zo’n dode schrijver in de Amstel. Wie sloeg hem op zijn hoofd? Was het de door de schrijver onlangs ingeruilde uitgever? Zijn ex-vrouw, die hij onderuithaalde in zijn bekroonde roman? Jaloerse andere genomineerden? Of heeft de moord iets van doen met zijn nog onvoltooide werk?

Helder en droog

Welagen schrijft als detectiveauteur al even helder en droog als in zijn romans. Hoofdpersoon is inspecteur Mudde, type Inspector Morse, met hond en zonder hang naar opera’s. Hij heeft een dochter op Texel en een ex die al lang geleden met een ander naar Zweden is vertrokken. Muddes jongere assistent Kramer is dol op vuurtorens. Zelf heeft hij geen hobby’s. Hij is aan zijn pensioen toe. Aan lijken is hij nooit gewend geraakt. In de spiegel bestudeert hij dagelijks zijn drie rimpels en z’n hangwangen.

Kalmpjes gaat Mudde op zoek. De setting staat Welagen onderkoelde grapjes toe, zoals de verzuchting van een uitgever dat jongere schrijvers geen boek meer schrijven zonder thrillerelementen, maar dat ze echte psychologische spanning niet aankunnen. Echt psychologisch spannend wordt ‘Nachtwandeling’ dan ook niet. Wel is het een geslaagde uitstap naar een ander genre, vermakelijk als een aflevering van de oude serie ‘Columbo’. Geestig, gemoedelijk en spannend genoeg om te willen doorlezen tot en met de passende ontknoping.

Robbert Welagen - Nachtwandeling. Nijgh & van Ditmar; 238 blz. €19,99.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden