Commentaar

Een discussie over dure medicijnen mag worden gevoerd, maar niet zo

Beeld ANP XTRA

Is de behandeling van iemand die slechts kan overleven als hij per jaar voor 700.000 euro medicijnen krijgt te duur? Mogen we weigeren die medicijnen te vergoeden uit de basisverzekering, met wellicht de dood tot gevolg van degene die ziek is?

In onze cultuur geldt de oude en Joodse wijsheid dat wie een mensenleven redt, de mensheid redt. Dat is een belangrijk en mooi principe, dat aangeeft hoe groot de waardigheid van elk mensenleven is.

Maar als je met hetzelfde bedrag waarmee je één patiënt een jaar redt ook meerdere mensenlevens kunt redden, door hetzelfde geld bijvoorbeeld te steken in preventie van verkeersongelukken of in het voorkomen van kanker, dan sta je toch voor een dilemma. Hoe besteden we ons geld goed, hoeveel mag een behandeling kosten?

Die discussie moeten we voeren, maar beslist niet op de manier waarop het deze week gebeurde. Slechter kan het eenvoudigweg niet: plotseling lekt, vlak voor de verkiezingen, een advies van het College voor Zorgverzekeringen uit waarin wordt bepleit enkele zeer dure medicijnen voor de behandeling van de zeldzame ziekten van Pompe en Fabry in de meeste gevallen niet langer te vergoeden. Zo wordt een discussie toevallig, willekeurig en plotseling gevoerd, ten koste van een heel kleine groep mensen die meteen in hun leven worden bedreigd. Al even triest waren de reacties van enkele politici. Bij de SP en de PVV werd de discussie eenvoudigweg afgekapt. Dat is wel makkelijk, ze hadden ook kunnen roepen dat we maar euro's moeten gaan bijdrukken om alle zorg te betalen.

De discussie over de vraag of behandelingen die mogelijk zijn soms toch geweigerd moeten worden vanwege de kosten, mag gevoerd worden, mits het op een fatsoenlijke manier gebeurt. We hebben het hier wel over mensen die afhankelijk zijn van levensreddende behandelingen. Wat zou helpen, is als we niet beginnen met een paar ziekten uit te zonderen, willekeurig wat grenzen te trekken en zo voort te modderen. Durf in plaats daarvan te praten over de principes en stel algemeen geldende regels op.

En een beetje optimisme kan geen kwaad: het is toch verheugend dat er op zoveel terreinen in de gezondheidszorg nieuwe oplossingen zijn. Ziekten die kort geleden tot de dood leidden, blijken nu te bestrijden, en er lijken nog tal van doorbraken aan te komen. Dat is natuurlijk goed nieuws, ook al dwingen al die nieuwe behandelingen ons te bespreken hoe we dat gaan betalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden