Een dipje in de resultaten van Natuurmonumenten

Natuurmonumenten heeft vorig jaar te kampen gehad met financiële tegenvallers, terwijl ook de aankoop van grond stagneerde.

Hans Schmit

De vereniging sloot het jaar af met een tekort van 22,7 miljoen euro, tegen een positief resultaat van 2,3 miljoen in 2001. Natuurmonumenten kon zijn bezit met 1263 hectare uitbreiden; dat is minder dan de helft van de doelstelling van minimaal 2650 hectare per jaar.

Dat de verwerving vorig jaar zo sterk achterbleef, is het gevolg van de snel stijgende grondprijzen en de dalende subsidies van de overheid. Bovendien voerde het kabinet in december een aankoopstop in. Voor de komende vier jaar is 700 miljoen euro voor het landelijk gebied uitgetrokken. Hoeveel daarvan voor de natuur beschikbaar komt, is nog niet duidelijk. Interim-directeur Jan Bauer hoopt dat de aankoopstop snel wordt opgeheven. Hij is blij dat in het regeerakkoord wordt vastgehouden aan de ecologische hoofdstructuur, het samenhangend netwerk van natuurgebieden dat in 2018 gereed moet zijn.

Het slechte beursklimaat heeft ook Natuurmonumenten parten gespeeld: het resultaat op de beleggingen was 26 miljoen euro negatief. Natuurmonumenten belegt zijn vermogen om de exploitatie van haar terreinen (87000 hectare) 'voor de eeuwigheid' veilig te stellen. Want de contributies van de 961000 leden, de subsidies van de overheid voor het beheer en de opbrengst uit de terreinen zijn niet toereikend.

Natuurmonumenten heeft vanaf 1990 een rendement van ruim negen procent geboekt op zijn belegd vermogen van bijna 190 miljoen euro. Dat heeft in totaal 112 miljoen euro opgeleverd. Begin maart kondigde Natuurmonumenten bezuinigingen aan om de vereniging financieel gezond te houden. Het aantal arbeidsplaatsen bij Natuurmonumenten, waar 655 mensen werken, neemt tot 2006 met vijftig af.

De kwaliteit van de natuur is bij de bezuinigingen niet in het geding. Het mes zal worden gezet in dure, verliesgevende nevenactiviteiten zoals de vierduizend excursies die Natuurmonumenten jaarlijks organiseert. Het aantal zal afnemen en de leden zullen mogelijk een (hogere) bijdrage moeten betalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden