Eén ding ontbreekt op NK: de wind

Zaterdag was het lang wachten, zondag liet de wind het helemaal afweten

Daar zitten ze dan. Diep verscholen in hun jassen. Handen ver weggestopt in de zakken, om de warmte maar zoveel mogelijk vast te houden. Eigenlijk hadden de surfers nu op het water moeten zijn. Ze hadden in volle vaart over de Noordzee moeten razen, met de wind vol in de zeilen. Maar die wind, dat is het hem juist. Die staat er bijna niet.

Het overkwam de surfers op het Nederlands kampioenschap windsurfen, waarvan de finale zaterdag en gisteren werd gehouden in Scheveningen. Op zaterdagochtend waren ze nog voortvarend gestart. Maar tijdens de race nam de wind steeds meer af en uiteindelijk moest de wedstrijd afgebroken worden, waarna het lange wachten begon.

De surfers zijn het gewend dat hun race niet doorgaat of halverwege afgebroken wordt, omdat er te weinig wind staat. "Er is geen sport die zo afhankelijk is van Moeder natuur als surfen", durft organisator van het NK Alex Schuttert te stellen. "Daarom doen de surfers ook niet moeilijk als er niet gevaren kan worden. Ze gaan bij elkaar zitten en praten wat. Of ze werken hun materiaal wat bij. Er is altijd wel een touwtje dat vervangen kan worden."

Het NK is verdeeld over een aantal weekeinden. Eerder werd er onder meer al gevaren op de Grevelingen en bij de Brouwersdam. Het is niet de eerste keer dat er weinig wind staat dit jaar. Het zorgt ervoor dat Teade de Jong bovenaan staat in het klassement. Hij staat nipt boven Dennis Littel, die tienvoudig Nederlands kampioen is. De Jong geeft aan dat hij voordeel heeft bij weinig wind, want hij is lichter dan Littel. "Ik hoop dat de race in Scheveningen wordt afgeblazen, want dat betekent dat ik Nederlands kampioen ben."

Littel hoopt vanzelfsprekend het tegenovergestelde. "Ik wil graag laten zien dat het een vertekend beeld is dat ik tweede sta. Ik houd van een harde wind. Dat is in mijn voordeel. Of ik alsnog Nederlands kampioen word? Ja, natuurlijk", klinkt het zelfverzekerd.

Ondanks het weinige spektakel dat in Scheveningen wordt geboden, zit het windsurfen in de lift, volgens Schuttert. "Dat heeft mede te maken met het succes van Dorian van Rijsselberghe, die op de Olympische Spelen van 2012 goud haalde. Hij beoefent een andere variant van surfen en is er daarom vandaag ook niet bij. Maar zijn succes zorgt er wel voor dat meer jongetjes gaan surfen."

Terug naar Scheveningen. Daar wordt nog steeds elk half uur de wind op zee gemeten en de resultaten van die metingen worden doorgegeven aan de organisatie op het strand. Het duurt uren voor de wind weer flink van zich laat merken. Maar dan, rond half drie, lijkt er wat te gaan gebeuren. De wind trekt merkbaar aan, wat ook te zien is aan de zee, die wat ruiger is. De organisatie roept om dat om drie uur de surfers weer het water op kunnen. Snel veren de surfers uit hun stoelen op.

Ze preparen hun surfplanken, brengen die naar de branding en al snel varen ze over het water. In een kort tijdsbestek zijn de planken, die op het strand nog hele gevaartes leken, verworden tot stipjes aan de horizon. Het NK wordt niet gevaren in de branding, maar wat verder op zee. Mannen met verrekijkers houden de wedstrijd in de gaten. Ze geven af en toe een update over de stand van zaken. "Met de wind die er nu staat halen de surfers een snelheid van 55 kilometer per uur", schalt de stem van de man die verslag doet van de race over het strand.

Uiteindelijk varen de surfers op zaterdag twee races. Zondag wordt er de hele dag weer op wind gewacht, maar die komt uiteindelijk niet. In het eindklassement eindigt De Jong boven Littel, zij het nipt. "Een uniek moment, want na tien jaar is Littel zijn titel kwijt", zegt Schuttert. "Daar hebben we nog wel even bij stil gestaan, want zo'n prestatie gaat waarschijnlijk nooit meer herhaald worden."

Workum bepaalt eindstand voor kiteboarders

Het was de bedoeling dat naast het NK windsurfen ook het tweede deel van het NK freestyle kiteboarden in Scheveningen werd gehouden. Kiteboarden ziet er veel spectaculairder uit dan surfen. Terwijl de boarders achter een groot windscherm hangen, doen ze allerlei trucs.

Wie in de buurt van kiteboarders het jaar 2009 noemt, krijgt als reactie grote ogen en monden die openvallen. Er stond dat jaar op het NK een harde wind, zelfs zo hard dat sommige boarders het te gevaarlijk vonden en besloten niet de zee op te gaan. De waaghalzen die wel het water op gingen, konden hun lol op. De ene spectaculaire truc volgde na de andere. De boarders maakten sprongen van wel vijftien tot twintig meter hoog. Het zorgde voor spectaculaire foto's en filmpjes.

Zover kwam het afgelopen weekeinde niet. Zaterdag waren de boarders nog wel op het strand, maar stond er te weinig wind om de wedstrijd door te laten gaan. Een enkeling begaf zich nog wel op het water, maar tot trucs kwam het niet.

Op zondag was de wind helemaal zwak en hoefden de boarders zich niet meer op het strand te melden. De stand zoals die zich eerder in Workum had gevormd, bleef staan. Bij de heren behaalde Steven Akkersdijk de eerste plaats voor Sander Bos. Bij de dames mag Annelous Lammerts zich Nederlands kampioene noemen. Ze eindigde voor Kelly Schouten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden