Een dik pak Argentijnse pesos? Dan liever de bitcoin

Wie een jaar geleden met een euro bij een wisselkantoor of bank kwam, kreeg daar 8 Argentijnse peso voor terug. Nu is diezelfde euro iets meer dan 10 peso waard. Die aanhoudend hoge inflatie in Argentinië en het waardeverlies van de munt doen gewone Argentijnen, ondernemers en investeerder in toenemende mate zoeken naar alternatieven. Traditiegetrouw geldt de Amerikaanse dollar als vluchtheuvel, maar door schaarste en overheidsbeperkingen is daar moeilijk aan te komen. Virtuele valuta, zoals de bitcoin, maken hierdoor hun opmars.

De statige wijk Recoleta in Buenos Aires huisvest in zijn negentiende-eeuwse panden in smalle straatjes veel kantoren waar de medewerkers druk bellend te vinden zijn. De Braziliaanse zakenman Marco Lopes heeft net zijn zoon ingeschreven op de universiteit van Buenos Aires. Ze drinken samen koffie; maar bij het afrekenen verschijnt niet een pak flappen, maar een smartphone. "Hoeveel bitcoin krijg je van me?", vraagt Lopes de barman.

BitCoffee is het eerste café in Latijns-Amerika waar met de virtuele valuta kan worden afgerekend. Volgens de barman doet een zesde van de klanten dat inmiddels.

Het is geen toeval dat de uitbaters kozen voor Buenos Aires. Argentinië is na Venezuela het Zuid-Amerikaanse land met de labielste valuta, de peso. Alleen al dit jaar verloor de nationale munt 15 procent van zijn waarde en berekend vanaf 2011 verloor de peso ruim 85 procent ten opzichte van de euro en de dollar.

Argentijnen die willen sparen, hebben een dagtaak aan het verkrijgen van euro's of dollars, vaak zonder succes door strenge beperkingen vanuit de overheid. Zo bepaalt de Argentijnse belastingdienst wie er precies op basis van inkomen een bepaalde hoeveelheid dollars of euro's mag kopen. Daar gooit de fiscus dan ook nog eens 35 procent koersopslag op. Bitcoins daarentegen zijn via handelshuizen zonder beperking aan te schaffen. Voor Dante Cantone dé reden om twee jaar geleden een bankrekening in bitcoin te openen. "Het maakt het zoveel makkelijker betalingen te doen", verzucht Cantone. Zo vertelt hij dat hij op MercadoLibre, de Argentijnse variant van Marktplaats, met regelmaat spullen koopt en verkoopt en afrekent in bitcoin. "Maar ik huur ook vakantiehuizen aan de kust die ik met bitcoin betaal."

De populariteit van het virtuele geld is volgens sommige economen een gevaar voor de Argentijnse economie. Zo waarschuwt Aldo Ferrer voor het witwassen van drugsgelden en belastingontduiking door het gebruik van bitcoin. "Het is valuta waarmee mensen in complete anonimiteit transacties doen, daar spinnen duistere types alleen maar garen bij." De Argentijnse economie leunt op de export van landbouwproducten zoals soja, mais en wijn en moet investeringen aantrekken om te groeien. "Als investeerders in de gelegenheid worden gebracht om in bitcoin, via het buitenland, te handelen, levert dat Argentinië niets op", waarschuwt Ferrer. Hij vindt dat de Argentijnse regering moet ingrijpen en het betaalmiddel moet verbieden.

Ondernemers als Marco Lopes vinden dat de regering zich juist moet richten op het herstellen van vertrouwen in de peso. "Ze gebruiken nu de geldpers van de centrale bank om de gaten in de begroting te dichten. Dan moet je niet verbaasd zijn als dat misgaat en ondernemers alternatieven zoeken", zegt de zakenman.

De Argentijnse economie kromp vorig jaar met 0,2 procent en voor dit jaar verwacht het IMF dat de recessie zich verdiept en Buenos Aires een krimp van 1,2 procent tegemoet gaat. Met een oplopend financieringstekort van ongeveer 5 procent blijft de geldpers overuren draaien om dat gat de dichten. En dat maakt de peso uitermate kwetsbaar. De opmars van bitcoin lijkt - op korte termijn - de minste zorg voor de Argentijnse economie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden