Een digitale discjockey

Er zijn mensen die hun CD-verzameling op de computer bijhouden. Onbegrijpelijk als je nagaat hoeveel moeite het invoeren van deze gegevens kost en hoe weinig ermee te doen is. Hooguit wat lijstjes printen, daar blijft het bij. Het afspelen van CD's levert toch aanzienlijk meer plezier op dan de administratie ervan.

Toch is er sinds kort een computerprogramma voor het beheren van CD's waar wel iets mee valt aan te vangen. Sterker nog, het heeft zoveel mogelijkheden, dat het niet voor iedereen geschikt is. Het programma is een onderdeel van het Easy Music systeem, dat verder bestaat uit een audiokaart voor in de computer en twee CD-wisselaars. Die wisselaars zijn een soort CD-spelers waarin plaats is voor honderd compact discs. Het systeem is zodanig uit te breiden dat er 1600 CD's in kunnen.

Bij het afspelen van een CD in de wisselaar gaat het geluidssignaal via de audiokaart in de computer naar de eigen versterker. Die zorgt ervoor dat het als muziek uit de speakers komt.

Het kiezen van de te draaien CD's gaat met behulp van het computerprogramma: een database-programma dat draait onder Windows. In die database zijn per CD de meest uiteenlopende gegevens opgeslagen. Behalve titel, jaartal en artiest zijn ook genre, stijl, sfeer en 'beats per minute' vastgelegd. Ook biedt het programma de mogelijkheid om delen van nummers bij het afspelen over te slaan. Met de optie 'Intro Skip' bijvoorbeeld, kunnen de saaie intro's van Dire Straits voortaan achterwege blijven. Verder kan voor een hele week tegelijk de muziek worden bepaald.

Niet alleen de overkill aan afspeelmogelijkheden en schijfopslag houden Easy Music voorlopig nog buiten de huiskamer, het is vooral de prijs die dat doet. Het systeem kost ruim dertienduizend gulden, exclusief BTW. Daarom is het vrijwel uitsluitend de horeca die er gebruik van maakt.

Volgens fabrikant Laser Music uit Leiden is muziek voor hotels en cafés een belangrijk marketing-instrument. Door de muziek af te stemmen op de klant zal deze zich prettig voelen.

Met Easy Music hebben exploitanten meer greep op het muziekbeleid in hun zaak. Door de CD's in wisslaars op te bergen kan diefstal en beschadiging worden voorkomen. Maar nog belangrijker is dat er altijd muziek te horen is die bij het karakter van het café past. Barkeepers die ook nog eens voor de muziek zorgen, zullen vaak hun eigen smaak volgen. Bij grote cafés zal dat tot een nogal rommelig repertoire leiden.

Voor een optimaal gebruik volgens de Laser Music-filosofie krijgen klanten ook nog advies over de opzet van hun eigen Easy Music-systeem. Want met de verkeerde CD's en programmering jaag je ook je klanten weg. Het advies wordt gegeven door Jocko Rensen, mede-ontwikkelaar van Easy Music en ex-discjockey. Samen met de koper bepaalt hij het repertoire dat het best bij de zaak past.

Er zijn al diverse grote cafés in ons land die hun achtergrondmuziek op deze manier geautomatiseerd hebben. Vooral in de grote steden. Voor de klant moet het goed te horen zijn wanneer een café zo'n systeem heeft. De muziek zal in dat geval dag in, dag uit op elkaar lijken. Of juist niet, want als je tijdens een biertje achtereenvolgens Ronnie Tober, Type-O-Negative en Mano Negra hoort, weet je ook zeker dat er een digitale discjockey aanwezig is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden