Een deurklink met een verhaal

Deze opvallende greep zit op de entreedeur van de Rabobank op de Blaak in Rotterdam. Bezoekers die deze 'langnek' beet pakken, zullen zich waarschijnlijk niet realiseren dat het een kunstwerk is. Het gaat om een sculptuur van de Britse kunstenaar Chris Evans (1967), een recente aanwinst van Sculpture International Rotterdam, de organisatie die de internationale beeldencollectie van Rotterdam beheert. In die collectie zitten bescheiden exemplaren waaraan je gemakkelijk voorbijloopt, zoals deze deurklink, maar ook wereldberoemde beelden als De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine en het zeventiende-eeuwse standbeeld van Desiderius Erasmus door Hendrick de Keyser.

Evans noemde deze sculptuur - even diep ademhalen - 'Portrait of a recipient as a door handle, after a drawing by an anonymous philantropist'. Daarmee verwijst hij naar de anonieme filantroop die op zijn verzoek een tekening maakte van een figuur die een schenking ontvangt. Evans heeft die tekening vervolgens vertaald in deze bronzen deurhendel. De figuur kijkt zowel naar buiten als binnen.

Het werk van Chris Evans is vaak het resultaat van gesprekken die hij voert met mensen uit allerlei sectoren van de samenleving. Dat kan een politieagent zijn, een filantroop, een manager maar ook de directeur van een beroemd champagnehuis. Evans wil daarmee meer zicht krijgen op de (economische) verhoudingen in de wereld. Bovendien vindt hij dat hij zo interessantere kunstwerken kan maken dan wanneer hij in zijn atelier zou blijven zitten.

Voor Evans was het een uitgemaakte zaak dat deze deurgreep op een bankgebouw moest worden geplaatst. De entreedeuren van banken belichamen, in zijn ogen, de gewoonlijk onzichtbare kapitaalstromen binnen een stad. De figuur van de filantroop heeft, volgens de kunstenaar, daarin een tweeledige rol: enerzijds verwerft hij kapitaal, anderzijds brengt hij kapitaal terug in het publieke domein.

Het is de bedoeling dat meer bankgebouwen in Rotterdam worden voorzien van deze deurhendel, zegt Dees Linders van Sculpture International. Welke dat zijn is nog niet bekend.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden