Een derde vogels verdwijnt door klimaatverandering

(Novum) - Een derde van de broedvogels die in Nederland voorkomen is voor het eind van deze eeuw verdwenen door klimaatverandering. De bergeend, de watersnip, de velduil en de huismus worden bedreigd. Dat zegt woordvoerder Hans Peeters van de Vogelbescherming Nederland dinsdag.

Veel vogels worden als gevolg van de opwarming van de aarde gedwongen op zoek te gaan naar nieuwe broedplaatsen. De onderzoekers zeggen dat de leefgebieden van de vogels in grote lijnen 550 kilometer naar het noordoosten opschuiven. Naast de genoemde vogels worden de grutto en de kemphaan in het bijzonder bedreigd. Deze vogels zijn mogelijk al op korte termijn uit Nederland verdwenen.

Tegenover het verdwijnen van vele soorten staan ook soorten die naar Nederland komen. De orpheusspotvogel en de Provençaalse grasmus, die nu nog vooral rond de Middellandse Zee voorkomen, zullen volgens het onderzoek in de toekomst veelvuldig in Nederland te zien zijn. De diversiteit van het aantal soorten zal echter wel afnemen, tegenover 33 procent vertrekkers staan 10 procent nieuwkomers.

De vogelbescherming heeft samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland en de Britse universiteiten van Durham en Cambridge onderzoek gedaan naar Europese broedvogels. Het is de eerste keer dat er naar de gevolgen van klimaatverandering voor broedvogels onderzoek is gedaan. Dinsdagmiddag is het resultaat van het onderzoek in verschillende Europese landen gepresenteerd in de vorm van een atlas.

Ruud Foppen van Sovon laat weten dat de overlast van ganzen op Schiphol mogelijk verband houdt met klimaatverandering. Maandag zijn er door het CDA Kamervragen gesteld over vliegtuigbotsingen met ganzen. Volgens Foppen is het waarschijnlijk dat de ganzen eerder in Nederland arriveren doordat ze onderweg niet genoeg voedsel kunnen vinden. Dit zou verband kunnen houden met klimaatverandering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden