Een derde verdachte duikt op in de zaak-Skripal én in de vergiftiging van een Bulgaarse wapenhandelaar

Sporenonderzoek bij het huis van de Russische spion Sergej Skripal in het Britse Salisbury.  Beeld EPA
Sporenonderzoek bij het huis van de Russische spion Sergej Skripal in het Britse Salisbury.Beeld EPA

De Russische inlichtingenofficier Sergej Fedotov lijkt een rol te hebben gespeeld in de vergiftiging van vader en dochter Skripal. En hij was ook in Sofia toen een Bulgaarse wapenhandelaar werd vergiftigd.

Janne Chaudron

Niet twee, maar drie Russische inlichtingenofficieren zijn mogelijk betrokken bij de vergiftiging van dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. Europese inlichtingenbronnen bevestigen dat tegen persbureau Reuters, nadat eerder deze week het onderzoeksplatform Bellingcat de identiteit van een derde Russische verdachte in het Skripal-onderzoek onthulde. Bellingcat werkte daartoe nauw samen met het Russische The Insider en het Tsjechische Respekt.

Het gaat om Denis Sergejev, die schuilgaat achter de naam Sergej Fedotov. Net als de andere twee verdachten van wie Bellingcat eerder al de identiteit onthulde, werkt Fedotov voor de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Zijn paspoort is verstrekt door een bureau in Moskou dat ook valse documenten regelde voor andere hooggeplaatste Russische inlichtingenofficieren.

Fedotov vloog op 2 maart 2018 om 7 uur ‘s ochtends van Moskou naar Londen. De andere twee verdachten, die werkten onder de namen Aleksander Petrov en Ruslan Bosjirov, namen een latere vlucht. Fedotovs rol in de vergiftigingszaak blijft onduidelijk. Bellingcat heeft geen aanwijzingen dat hij op de dag van de vergiftiging, 4 maart 2018, aanwezig was in Salisbury, de plaats waar de Skripals bewusteloos werden aangetroffen en waar later duidelijk werd dat ze vergiftigd waren met het zenuwgas novitsjok.

In coma

Maar de reisbewegingen van Fedotov zijn verdacht. Bovendien zou het niet de eerste vergiftigingszaak zijn waarmee de inlichtingenofficier in verband wordt gebracht. Hij was in 2015 in Sofia toen de Bulgaarse wapenhandelaar Emilian Gebrev tijdens een diner flauwviel en vervolgens in coma raakte. Gebrev was, net als zijn zoon, vergiftigd.

In 2016 werd de zaak-Gebrev gesloten vanwege gebrek aan bewijs. Het bleef ook onduidelijk welke substantie de Bulgaarse wapenhandelaar in een coma deed belanden. Tot oktober dit jaar. Gebrev, die de vergiftiging overleefde, vroeg Bulgaarse aanklagers opnieuw naar zijn zaak te kijken vanwege de overeenkomsten met de vergiftiging van de Skripals. Gebrev acht het niet uitgesloten dat ook hij destijds met novitsjok werd aangevallen, hoewel hij geen idee zegt te hebben waarom Russische inlichtingendiensten hem zouden willen vergiftigen.

De Bulgaarse aanklager Sotir Tsatsarov bevestigde deze week dat er een onderzoek loopt naar een mogelijke link tussen de Skripals en de Gebrevs. Vanzelfsprekend speelt Fedotov daarin een belangrijke rol, temeer omdat hij beide keren aanwezig was in het land waar de vergiftiging plaats had. En beide keren boekte hij een rechtstreekse terugvlucht naar Moskou, maar kwam hij niet opdagen voor die vlucht.

In het geval van de Skripals reisde Fedotov op het laatste moment via Rome terug naar Moskou en in het geval van de Gebrevs nam hij een omweg via Istanbul.

Samenhang

De Bulgaarse aanklager Tsatsarov: “Wij gaan alles na in de periode dat hij op Bulgaars grondgebied verbleef: zijn hotelovernachtingen, de auto’s die hij huurde, de contacten die hij onderhield met inwoners van Bulgarije.”

Daarnaast doet een Brits team onderzoek in Bulgarije naar een mogelijke samenhang tussen de vergiftiging van Gebrev en Skripal. Dat bevestigde de Bulgaarse premier Bojko Borisov donderdag tegenover The Guardian. “Vanaf het moment dat we het woord novitsjok hoorden, hebben we onmiddellijk de samenwerking gezocht met de Britten, via alle mogelijke kanalen.” Dat gebeurde volgens Borisov al enkele maanden geleden.

Lees ook:

Zo spoorde Bellingcat in no time de tweede Skripal-verdachte op

In ongekend korte tijd heeft onderzoeksplatform Bellingcat de identiteit van de tweede verdachte van de Skripal-vergiftiging weten te achterhalen. Hoe deden ze dat?

Het succes van onderzoeksplatform Bellingcat: ‘Wij hebben een voorsprong op anderen’

Onderzoeksplatform Bellingcat publiceert de ene na de andere primeur in het MH17-dossier. Oprichter Eliot Higgins verklaart het succes. ‘Journalisten die werken via reguliere media zijn over het algemeen minder gespecialiseerd in onderzoek doen via sociale media.’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden