Een derde raadsleden heeft te maken met geweld

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Ongeveer een op de drie raadsleden heeft de afgelopen 12 maanden weleens te maken gehad met geweld vanwege hun functie. Dat meldt Nieuwsuur vanavond. Soms kwam dat slechts één keer voor, bij anderen veel vaker.

De helft van de raadsleden in kwestie kreeg te maken met verbaal geweld zoals schelden, schreeuwen of vernederen. Verder zegt 19 procent te zijn bedreigd en 17 procent gediscrimineerd. Bij een kleiner deel ging het om fysiek geweld (5,5 procent) en/of seksuele intimidatie (3,1 procent). Een op de tien bedreigde raadsleden overwoog zelfs te stoppen met zijn functie: landelijk betreft dat enkele honderden leden, aldus Nieuwsuur.

Enquête
De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden enquêteerde voor Nieuwsuur ruim 2000 van de bijna 10.000 raadsleden in ons land. Hoewel de antwoorden uit bijna alle Nederlandse gemeenten kwamen, varieerde het aantal respondenten flink per plek. Daardoor is niet te zeggen in welke gemeente de meeste raadsleden slachtoffer van geweld zijn.

Wel scoorde onder meer Amsterdam hoog: daar gaf 43 procent aan slachtoffer van geweld te zijn. Landelijk hadden raadsleden van de SGP (45 procent) en PvdA (41 procent) meer last van agressie en geweld dan andere politieke partijen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden